כל מה שרציתם לדעת בנושא טיפול דיכאון בילדים

זה לחלוטין שילדים, בדומה לאנשים מבוגרים, יחוו מורדות ועליות רגשיות. עבור חלק מן הילדים, תחושה של צער אשר נמשכת תקופה ממושכת עשויה להוות סימן לדיכאון. במידה והבריאות הנפשית של הילד שלכם מפריעה לו לקחת חלק בפעילויות חברתיות, לימודים, חיי משפחה ועוד, כנראה שהגיע הזמן לפנות לעזרה מקצועית.

יורדים לעובי הקורה – מה זה דיכאון?

כאשר אנו מדברים על דיכאון אנחנו למעשה מדברים על הפרעת מצב רוח אשר עלולה לגרום לאדם להרגיש עצוב, עצבני ו/או חסר תקווה. דיכאון יכול להשפיע על התיאבון, על איכות השינה וגם על היחסים עם אנשים אחרים. בנוסף על כך, דיכאון עשוי לגרום לאובדן עניין בפעילויות או תחביבים. במקרים קיצוניים, דיכאון עשוי להוביל למחשבות אובדניות.

נוהגים לאבחן הפרעות מצב רוח בתור דיכאון במקרים בהם התסמינים נמשכים שבועיים או יותר. האבחנה והטיפול בדיכאון צריכים להתבצע אך ורק על ידי ספק שירותי בריאות שמוסמך לכך. אף על פי שדיכאון נחשב למצב רפואי חמור, בחלק גדול מן המקרים יש אפשרות לטפל בו.

האם דיכאון יכול להשפיע על ילדים?

דיכאון יכול להשפיע על בני אדם בכל הגילאים, לרבות ילדים. אף על פי שלילדים יש שינויים במצבי רוח בצורה טבעית כאשר הם גדלים ומתפתחים, כאשר מדובר על דיכאון המצב הוא שונה.
הפרעת דיכאון עלולה להשפיע על הדרך בה ילדים מתקשרים עם בני משפחה וחברים שלהם. דיכאון יכול להוביל למצב בו ילדים מפסיקים ליהנות מתחביבים, מבית הספר או מכל פעילות אחרת המיועדת לילדים.

כאשר זה נוגע לילדים, בחלק גדול מן המקרים חרדה ודיכאון מגיעים יחד. חרדה היא מצב רפואי הגורם לתחושות של פאניקה, פחד ו/או דאגה ממצבים שגרתיים ורגילים.

מהם הגורמים לדיכאון אצל ילדים?

דיכאון אצל ילדים יכול להיגרם בעקבות מגוון סיבות שונות, חלק מן הסיבות הפופולריות ביותר לדיכאון אצל ילדים קשורות לבריאות גופנית, אירועים מלחיצים במהלך החיים, סביבה, היסטוריה משפחתית, פגיעות גנטיות והפרעה ביוכימית.

מהם התסמינים של דיכאון אצל ילדים?

התסמינים של דיכאון אצל ילדים עשויים להשתנות מילד אחד לילד אחר. התסמינים תלויים בילד עצמו ובהפרעת המצב הרוח הייחודית שלו. ישנם לא מעט מקרים בהם דיכאון אצל ילדים לא מאובחן ולא מטופל. אחת הסיבות העיקריות לכך היא שהורים רבים מתייחסים לדיכאון כאל שינוי רגשי נורמלי המתרחש במהלך התבגרותו של הילד.
חלק מן התסמינים הפופולריים ביותר של דיכאון אצל ילדים הם:

תיאבון מוגבר או ירידה בתיאבון.
חוסר שינה או שינה באופן מוגזם.
תחושות מתמשכות של עצבות או של חוסר תקווה.
קושי להתרכז.
רמות אנרגיה נמוכות ועייפות.
תחושת חוסר ערך ו/או תחושת אשמה.
פגיעה בריכוז או בחשיבה.
חוסר עניין בתחומי עניין ותחביבים.
כעס ו/או עצבים לעיתים קרובות.
רגישות מוגברת לדחייה.
תלונות על כאבים גופניים ( למשל כאב ראש או כאב בטן ) שלא מגיבים לטיפול.
יכולת מופחתת לתפקד במסגרת פעילויות ואירועים שונים בהם לוקחים חלק בני משפחה או חברים.

האם התסמינים הללו קיימים אצל כל ילד שסובל מדיכאון?

לא. לא כל ילד שסובל מדיכאון יצא את כל התסמינים שציינו בפניכם בפסקה הקודמת. כל ילד מציג תסמינים שונים של דיכאון, בזמנים שונים ובמסגרות שונות.

חלק מן הילדים עשויים להמשיך לתפקד בצורה סבירה כאשר הם נמצאים בסביבה מובנת. אולם, רוב הילדים אשר סובלים מדיכאון יסבלו ויציגו שינויים בולטים במיוחד בקשר לפעילויות חברתיות, עניין בבית הספר, ביצועים לימודיים או שינוי במראה החיצוני. חלק מן הילדים עשויים גם להתחיל להשתמש בסמים או באלכוהול, או שהם עשויים להתחיל לעשן סיגריות, במיוחד אם מדובר בילדים מעל לגיל 12.

למרות שמדובר במקרים נדירים אצל ילדים מתחת לגיל 12, עדיין חלק מהילדים הצעירים מנסים להתאבד – ועשויים לעשות זאת באימפולסיביות במקרים בהם הם כועסים או עצבניים. מחקרים מראים שבנות נוטות לקיים ניסיונות התאבדות רבים יותר. אך בנים נוטים להצליח יותר במקרים בהם הם מנסים.

ילדים עם היסטוריה משפחתית של אלימות, שימוש לרעה באלכוהול או התעללות פיזית או מינית הם בעלי סיכויים גבוהים יותר להתאבדות. כך גם אלה המציגים סימפטומים של דיכאון במהלך הילדות.

כיצד רופאים מאבחנים דיכאון אצל ילדים?

אם הילד שלכם סובל מתסמינים של דיכאון שנמשכו שבועיים לפחות, אנו ממליצים לכם לקבוע פגישה גם הרופא המטפל של הילד שלכם. בראש ובראשונה אתם תרצו לוודא כי לא קיימות סיבות פיזיות לתסמינים שמציג הילד. בנוסף על כך אתם תרצו לוודא שהילד שלכם יקבל את הטיפול המתאים והיעיל ביותר עבורו.

מומלץ גם לקיים שיחת ייעוץ עם בעל מקצוע בתחום בריאות הנפש אשר מתמחה בטיפול בילדים הסובלים מדיכאון.

הערכה הנוגעת לבריאות הנפש ודיכאון אצל ילדים צריכה לכלול ראיונות איתכם ועם הילד שלכם. יתר על כן, ישנן בדיקות פסיכולוגיות אשר עשויות לסייע במסגרת הבהרת האבחנה ובמתן המלצות לטיפול. מידע ממורים וחברים לכיתה יכול להיות שימושי על מנת להראות שהתסמינים של דיכאון אצל הילד שלכם קיימים גם במהלך הפעילויות השונות שהוא מבצע ומהווים שינוי ניכר מההתנהגות הקודמת שלו.

לא קיימות בדיקות ספציפיות – רפואיות או פסיכולוגיות – אשר יכולות להוכיח בצורה ברורה לחלוטין דיכאון אצל ילדים. אבל אמצעים שונים כמו שאלונים (הן לילד והן להורים) וראיונות על ידי איש מקצוע בתחום בריאות הנפש הכוללים לקיחת היסטוריה מדוקדקת יכולים לסייע בביצוע אבחנה מדויקת.

כיצד מטפלים בדיכאון אצל ילדים?

טיפול בדיכאון אצל ילדים עשוי להימשך לא מעט זמן ובחלק מן המקרים הוא כרוך בניסוי וטעייה. לא קיימים שני ילדים אשר זהים אחד לשני באופן מוחלט, חשוב מאוד לשמור על סבלנות לאורך כל התהליך על מנת לעזור לילד שלכם להרגיש בטוח.
ריכזנו עבורכם מידע בנוגע לדרכים הפופולריות ביותר בהן נעשה שימוש כיום לצורך טיפול בדיכאון אצל ילדים:

חינוך – חינוך הילד שלכם בנוגע לדיכאון הוא צעד ראשון ומכריע. כאשר תחנכו את הילד שלכם בכל הנוגע לדיכאון אתם תוכלו לעזור לו להבין מהן הסיבות האפשריות לדיכאון, כיצד הכימיה של המוח פועלת במקרים של דיכאון ( רמות סרוטונין נמוכות ), ותוכלו לעזור לו להפחית האשמה עצמית.

פסיכותרפיה – ייעוץ הוא דרך נהדרת לטפל בילדים אשר סובלים מדיכאון. כיום קיימות שיטות ייעוץ מגוונות, שיטה שמתאימה לילד אחד לא בהכרח מתאימה לילד אחר. במקרים בהם מדובר בילדים צעירים במיוחד, טיפול באמצעות משחק יכול להוות אפשרות נהדרת. במקרים בהם מדובר בילדים גדולים יותר ובבני נוער, טיפולים קוגניטיביים התנהגותיים יכולים להיות יעילים במיוחד. טיפולים התנהגותיים קוגנטיביים עוזרים לילדים ללמוד כיצד לחשוב באופן חיובי יותר וכיצד לנהל התנהגויות שליליות. כמו כן, ילדים שעוברים טיפולים התנהגותיים קוגנטיביים לומדים כיצד לנהל חרדה באמצעות ירידה לשורש הפחד והדאגה שלהם. טיפולים התנהגותיים קוגנטיביים מספקים לילדים כלים בהם הם יכולים לעשות שימוש כדי להתמודד עם דיכאון וחרדה בצורה יעילה.
תהליך מציאת הטיפול הטוב ביותר עבור הילד שלכם עשוי להימשך לא מעט זמן.

טיפול תרופתי – טיפולים תרופתיים בדרך כלל נחוצים במקרים בהם הנוגעים לדיכאון בינוני עד חמור. יחד עם זאת טיפולים תרופתיים עובדים בצורה האידיאלית כאשר משלבים אותם עם ייעוץ מקצועי.

האם ניתן למנוע התפתחות של דיכאון אצל הילד שלי?

דיכאון עשוי להתפתח בעקבות מצבים שונים בחיים או שמא הוא עשוי להתפתח כתוצאה מסיבה ביולוגית. בתור הורים אתם לא תמיד יכולים לנהל את גורמי הלחץ בחיים של הילד שלכם. אולם אתם יכולים לעזור לילד שלכם לשפר את הבריאות הנפשית שלו אם תדאגו לדברים הבאים:

סביבה בטוחה ותומכת לילד שלכם בבית ובבית הספר.
ביצוע פעילות גופנית באופן קבוע.
שינה מרובה.
ארוחות מאוזנות ומזינות.

האם דיכאון אצל ילדים יכול לחלוף ללא טיפול?

דיכאון אצל ילדים נוטה להופיע ולהיעלם בפרקים. ישנם מקרים מסוימים אצל ילדים בהם מתרחשת התאוששות ספונטנית מדיכאון. חשוב לציין כי ברגע שילד חווה התקף של דיכאון, הסיכויים שהוא יכנס לדיכאון פעם נוספת הם גבוהים יותר בהשוואה לילד שמעולם לא חווה התקף דיכאון. במידה ולא מטפלים בדיכאון אצל ילדים, ההשלכות עשויות להיות חמורות במיוחד.

Related Posts