ייעוץ זוגי – כל מה שחשוב לדעת

אף על פי שמערכות יחסים רומנטיות מתקיימות מתוך רצון לאהוב, להעצים אחד את השני, לנהל חיים משותפים ולהתפתח יחד, עדיין ישנן מערכות יחסים אשר זקוקות לייעוץ וסיוע.
גם במקרים בהם זוגות מסתדרים בצורה טובה אחד עם השנייה, המתח וחיי השגרה עשויים לגרום למחלוקות וקונפליקטים אשר נראים מורכבים במיוחד ולעיתים יש תחושה כי אותם קונפליקטים בלתי פתירים.
המטרה העיקרית של ייעוץ זוגי הינה לעזור לאנשים הנמצאים במצבים מאתגרים בזוגיות שלהם להתגבר על אותם מצבים, להתמודד איתם ולהפוך לזוגות טובים יותר.
במאמר זה ריכזנו עבורכם מידע רלוונטי בכל הנוגע לייעוץ זוגי, בהמשך המאמר תוכלו למצוא מידע בנוגע ליסודות של הייעוץ הזוגי, באילו מקרים ייעוץ זוגי עשוי להיות מועיל ועוד מידע רלוונטי נוסף.

ייעוץ זוגי – על מה אנחנו מדברים?

כאשר אנו מדברים על ייעוץ זוגי אנחנו למעשה מדברים על סוג של טיפול פסיכותרפי המתמקד במתן סיוע לאנשים לצורך שיפור מערכות היחסים הרומנטיות שלהם. באמצעות סיוע של מטפל מומחה, בני זוג יכולים לחקור בעיות שונות במסגרת מערכת היחסים שלהם, לפתח את התקשורת ביניהם, לשפר את האינטראקציה ביניהם ולפתור מחלוקות וקונפליקטים.

אף על פי שייעוץ זוגי משמש בעיקר לצורך טיפול בבעיות שונות הקיימות במערכת היחסים, הוא יכול להיות יעיל בכל אחד מן השלבים של מערכת היחסים. אנשים הנמצאים במערכת יחסים בריאה ומוצלחת עדיין יכולים למצוא תועלת בייעוץ זוגי.

מתי כדאי לפנות לייעוץ זוגי?

חלק גדול מן האנשים סבורים כי כדאי לפנות לייעוץ זוגי רק במקרים בהם הפרידה קרובה או שמא הגירושין קרובים. אולם, בחלק מן המקרים מדובר בשלב מאוחר מדי. מומלץ לפנות לייעוץ זוגי כבר בשלב בו הבעיות במערכת היחסים משפיעות על חיי השגרה שלכם.

חשוב לזכור כי לא קיימת סיבה שגויה לפנות לייעוץ זוגי. ישנם זוגות אשר מתחילים לגשת לייעוץ זוגי מיד לאחר שהם מתחתנים, גם כאשר לא קיימות בעיות ברורות, על מנת לבנות בסיס עוצמתי וחזק ולמנוע את התפתחותן של בעיות רציניות.
יועצים זוגיים יכולים לסייע לכם לתקשר בצורה טובה יותר, לפתח מיומנויות יחסים חזקות ולשפר את האושר שלכם.

בדרך כלל, זוגות נוהגים להמתין שש שנים טרם הם פונים לייעוץ זוגי. מדובר בפרק זמן ארוך מאוד בו יכולות להתפתח בעיות משמעותיות רבות. בנקודה זו קיים קושי רב להציל מערכות יחסים בעייתיות. העדיפות היא להכיר בבעיות מוקדם ככל הניתן ולפנות לייעוץ זוגי בהקדם.

בעיות במערכות יחסים אינן נובעות אך ורק מבעיית רומנטיות, אף על פי שזוהי הסיבה הפופולריות ביותר בגינה אנשים פונים לייעוץ זוגי.

על אילו נושאים ניתן לקבל מענה במסגרת ייעוץ זוגי?

ייעוץ זוגי יכול לספק מענה בנוגע למגוון רחב של סוגיות הנוגעות למערכות יחסים בין בני זוג. זה יכול להיות אתגרים ספציפיים במערכת היחסים, כמו ויכוחים או תוכניות שונות לעתיד, או בעיות של אחד מבני הזוג אשר משפיעות על מערכת היחסים ופוגעים בה, כמו למשל אבטלה של אחד מבני הזוג. בנוסף על כך, ייעוץ זוגי הוא אופציה נהדרת ויעילה עבור זוגות שאין להם בעיות ספציפיות לטפל בהן אך רוצים לחזק את מערכת היחסים שלהם.
במסגרת ייעוץ זוגי המטפל עשוי להתייחס לאחד מן הנושאים הבאים או יותר:

יש לכם קושי להביע את הרגשות שלכם אחד כלפי השני.
יש לכם מחלוקת בלתי פתירה או מספר מחלוקות בלתי פתירות.
קיימת ביקורת, נסיגה או בוז באינטראקציות שלכם.
ישנו אירוע מלחיץ מסוים שהשפיע על חיי השגרה שלכם באופן משמעותי.
אתם מתקשים לקבל החלטות יחד.
אתם מתקשים במערכת יחסים מאחר וחוויתם התמכרות ,בגידה או התעללות.
אתם מעוניינים במערכת יחסים חזקה יותר.
דיכאון.
ציפיות שונות לעתיד.
קונפליקטים בהורות.
קשיים מיניים.

כיצד עובד תהליך של ייעוץ זוגי?

תהליך ייעוץ זוגי כולל שיחות בין בני זוג רומנטיים לבין איש מקצוע המספק ייעוץ. לרוב בני הזוג ישוחחו עם היועץ הזוגי על בעיה ספציפית בגינה הם פנו לייעוץ ועל היעדים והמטרות שלהם במסגרת הייעוץ.
בהמשך, התהליך כולל מיומנויות ואסטרטגיות שונות שמטרתן לשפר את מערכת היחסים. חלק מן המיומנויות הן: מיומנויות הנוגעות לפתרון בעיות, מיומנויות תקשורת וכן הלאה.

לכל אחד מבני הזוג יש את האפשרות לקיים שיחה עם היועץ הזוגי באופן נפרד טרם הפגישה המשותפת.

אילו אנשי מקצוע מעבירים ייעוץ זוגי?

ייעוץ זוגי יכול להתנהל על ידי יועצים מקצועיים מורשים ואנשי מקצוע נוספים העוסקים בתחום בריאות הנפש, כמו למשל עובדים סוציאלים ופסיכיאטרים. בנוסף על כך ישנם גם אנשי דת שונים אשר מספקים ייעוץ זוגי.

הדרישות בהן נדרשים לעמוד יועצים זוגיים ואנשי מקצוע אחרים העוסקים בבריאות הנפש משתנות בהתאם למדינה בה נמצאים. המשמעות של כך היא שהשירותים המסופקים על ידי אנשי מקצוע העוסקים בתחום בריאות הנפש, לרבות ייעוץ וטיפול, עשויים להשתנות בהתאם לדרישות של כל מדינה.

סוגים של ייעוץ זוגי

כיום ישנן גישות שונות בהן נעשה שימוש במסגרת טיפולי ייעוץ לבני זוג. הגישה בה בוחר המטפל להשתמש תלויה בבני הזוג, בבעיות הקיימות במערכת היחסים שלהם, ביעדים שלהם ובהכשרה של המטפל עצמו. ישנם מקרים בהם המטפל הזוגי יבחר לעשות שימוש במספר גישות עם אותם בני זוג.
ריכזנו עבורכם מידע בנוגע לסוגים הפופולריים ביותר של ייעוץ זוגי בהם נעשה שימוש כיום:

גישה התנהגותית – גישה זו של ייעוץ זוגי מתייחסת לסביבה של בני הזוג ובוחנת כיצד אותה סביבה מחזקת או משפיעה על ההתנהגויות והמחשבות של בני הזוג ומנחה אותם לעבור שינויים יעילים עבורם.

גישה הומניסטית – גישה זו של ייעוץ זוגי עוסקת בעיקר בהבאת מודעות לייחודיות של כל אחד מבני הזוג לצורך השגת היעדים.

גישה פסיכודינמית – גישה זו של ייעוץ זוגי מתייחסת להשפעות מן העבר ומגבירה את המודעות אליהן על מנת לאפשר לבני הזוג לשנות דינמיקות אשר משפיעות על ההתנהלות שלהם בהווה.

מה לומדים על בן/בת הזוג במסגרת ייעוץ זוגי?

ריכזנו עבורכם מידע בנוגע לחלק מן הנקודות הפופולריות ביותר אותן אתם תלמדו על בן/בת הזוג שלכם במידה ותחליטו לפנות לייעוץ זוגי:

הם אינם מושלמים – אתם בוודאי חושבים לעצמכם כי זו הסיבה בגינה הם צריכים לראות יועץ זוגי. אולם, בחלק גדול מן המקרים הציפיות שלנו מבני הזוג שלנו הן יותר מדי גבוהות, עד שאנחנו לא נותנים להם את הסבלנות והחסד שמגיע להם. לעיתים אנו מאמינים כי בני הזוג שלנו צריכים לדעת הכל עלינו, אמנם זה לוקח לא מעט זמן ומצריך בניית אינטימיות רגשית. הקדשת זמן לצורך הבנת בני הזוג שלכם וראש פתוח לגבי נקודת המבט שלהם היא חשובה ומועילה.

הבדלים הם אינם חוסרים – אנו עדים ללא מעט מקרים בהם זוגות טוענים כי הם ההפך הגמור אחד מן השנייה, והם אכן צודקים בכך.
בני האדם שונים אחד מן השני במגוון נושאים. לכל אחד מאיתנו יש אישיות שונה, רקע משפחתי שונה, תרבות שונה ועוד נושאים רבים בהם אנו שונים אחד מן השני.
מערכת יחסים היא אינה חיפוש אחר בן הזוג המושלם, מערכת יחסים היא עבודה על ההבדלים הייחודיים בין בני זוג והבנת מערכת היחסים הייחודית שרק הם יכולים ליצור.

מהם סדרי העדיפויות של בן/בת הזוג שלכם – לעיתים קרובות אנחנו מסונוורים ממה שאנחנו שמים בראש סדר העדיפויות בחיינו, אולם בני הזוג שלנו כמעט תמיד מצליחים לזהות זאת. אנו יכולים לתקשר, בצורה בריאה, בנוגע לסדרי העדיפויות של בן הזוג שלנו ומה היינו רוצים שהם יהיו. ישנם לא מעט מקרים בהם בני זוג מעמידים את עבודתם ואת חיי הקריירה שלהם בראש סדר העדיפויות על פני מערכת היחסים שלהם. באמצעות ייעוץ זוגי, כל אחד מבני הזוג יכול ללמוד ולהבין את רצונותיו של בן הזוג השני וכיצד להעמיד אותם בראש סדר העדיפויות.

מה בן/בת הזוג שלכם צריכים ממכם – אנחנו לא תמיד מצליחים לתקשר את הצרכים שלנו לבן הזוג שלנו בדרכים הבריאות והנכונות ביותר, אך ייעוץ זוגי יכול להציע לכם ולבן/בת הזוג שלכם זמן ומקום להביע את עצמכם. כאשר אתם מסוגלים ללמוד להקשיב היטב ולהיות פתוחים להבנת בן הזוג שלכם, במקום להגן על עצמכם או להיות ביקורתיים כלפי בן הזוג שלכם, אתם תוכלו להבין שלבן הזוג שלכם, בדומה לכם, יש רצון להיות נאהב, מקובל, ומוערך למרות הפגמים, חוסר השלמות וטעויות העבר שלו.

Related Posts