בולימיה – כל מה שרציתם לדעת

כאשר אנו מדברים על בולימיה אנחנו למעשה מדברים על הפרעת אכילה חמורה אשר עלולה לסכן חיים של בני אדם. אנשים אשר סובלים מבולימיה עלולים להשתולל כאשר הם נמצאים לבד – לאכול כמויות עצומות של מזון תוך כדי אובדן שליטה על האכילה ולאחר מכן לנסות להיפטר מן הקלוריות בדרך שאינה בריאה ותקינה.

על מנת להיפטר מהקלוריות ולמנוע מצב של עלייה במשקל הגוף, אנשים הסובלים מבולימיה עלולים לעשות שימוש במגוון שיטות שונות. לצורך הדוגמא, חלק מן האנשים הסובלים מבולימיה גורמים לעצמם להקיא באופן קפוא או שמא משתמשים לרעה בחומרים משלשלים, תוספי תזונה לצורך ירידה במשקל ובחלק מן המקרים גם בחוקן. דרכים אחרות בהן עושים שימוש אנשים הסובלים מבולימיה לצורך שריפת קלוריות הן: צום, פעילות גופנית מוגזמת ודיאטה קפדנית.

במידה ואתם סובלים מבולימיה ככל הנראה שרוב הזמן אתם עסוקים במשקל שלכם ובמבנה גוף שלכם. אתם עלולים לשפוט את עצמך במידה חמורה בשל פגמים שאתם תופסים בעצמכם. מאחר וזה קשור גם לדימוי עצמי ולא רק לאכילה, בולימיה עשויה להיות הפרעת אכילה שקשה להתגבר עליה. אולם באמצעות טיפול איכותי ויעיל אתם יכולים להרגיש טוב יותר עם עצמכם, לאמץ דפוסי אכילה בריאים יותר ולמנוע בעיות רציניות.

מהם הסימפטומים של בולימיה?

ריכזנו עבורכם מידע בנוגע לחלק מן הסימפטומים הבולטים ביותר של בולימיה:

אנשים הסובלים מבולימיה עוסקים באופן מתמיד במבנה הגוף והמשקל שלהם.

אנשים הסובלים מבולימיה מפחדים כל הזמן לעלות במשקל.

אנשים הסובלים מבולימיה לעיתים קרובות אוכלים כמויות גדולות וחריגות של מזון בארוחה אחת.

אנשים הסובלים מבולימיה חווים לעיתים קרובות הרגשה של אובדן שליטה בעת אכילה – בדרך כלל הם מרגישים כי הם לא יכולים להפסיק לאכול או לא יכולים לשלוט במה שהם אוכלים.

אנשים הסובלים מבולימיה מכריחים את עצמם להקיא ומבצעים פעילות גופנית מוגזמת כדי למנוע עלייה במשקל.

אנשים הסובלים מבולימיה עושים שימוש בחומרים משלשלים וחוקנים לאחר אכילה אף על פי שאין בכך צורך.

אנשים הסובלים מבולימיה צמים, מגבילים קלוריות ונמענים ממזונות מסוימים בין התקפי האכילה שלהם.

אנשים הסובלים מבולימיה עושים שימוש מוגזם במוצרי צמחים או תוספי תזונה לצורך ירידה במשקל.

מתי כדאי לפנות לרופא?

במידה ואתם חווים תסמינים של בולימיה אנו ממליצים לכם לפנות לעזרה רפואית מוקדם ככל הניתן.
במידה ולא מטפלים בבעיה, בולימיה עשויה לפגוע באופן משמעותי בבריאות.

שוחחו עם הרופא אצלו אתם מטופלים או שמא עם איש מקצוע מתחום בריאות הנפש על הסימפטומים שאתם חווים ועל התחושות שלכם. במידה ואתם מפחדים לפנות לטיפול, שתפו מישהו שקרוב אליכם בתחושות שלכם ובקשו ממנו לעזור לכם להתחיל את תהליך הטיפול בבעיה.

כיצד ניתן להעניק עזרה לאדם אהוב עם תסמינים של בולימיה?

אם אתם חוששים שמא אדם קרוב אליכם חווה תסמינים של בולימיה, קיימו איתו שיחה פתוחה ואמיתית בנוגע לחששות שלכם. אינכם יכולים להכריח אף אדם לפנות לטיפול מקצועי, אך ללא כל ספק אתם יכולים להציע לו תמיכה ועידוד. בנוסף אתם יכולים לעזור לאדם הקרוב אליכם למצוא איש מקצוע בתחום בריאות הנפש או רופא מוסמך, לקבוע לו תור לפגישה ואף לגשת איתו לפגישה.

מאחר ומרבית האנשים אשר סובלים מבולימיה הם לרוב בעלי משקל תקין או עודף משקל קל, ייתכן כי אנשים אחרים יתקשו להבחין כי משהו לא תקין.
להלן מספר נורות אזהרה שיכולות לעזור לכם להבחין כי אדם קרוב אליכם סובל מבולימיה:

תלונות בלתי פוסקות על השמנה.

דימוי גוף מעוות, שלילי יתר על המידה.

אכילה חוזרת של כמויות אוכל גדולות מהרגיל בארוחה אחת, במיוחד מזונות שבדרך כלל האדם נמנע מהם.

צום או דיאטה קפדנית לאחר אכילה מוגזמת.

חוסר רצון לאכול במקומות פומביים או אל מול אנשים אחרים.

הליכה לשירותים מיד בעת סיום האוכל, במהלך הארוחות או לפרקי זמן ארוכים.

מתאמנים יתר על המידה.

פצעים, יבלות או צלקות על הידיים או פרקי האצבעות.

שיניים וחניכיים פגועות.

שינוי במשקל.

נפיחות ברגליים ובידיים.

מהם הגורמים לבולימיה?

הגורמים המדויקים לבולימיה אינם ידועים. ישנם מגוון גורמים אשר יכולים לקחת חלק בהתפתחות של הפרעות אכילה לרבות: ביולוגיה, גנטיקה, בריאות רגשית, ציפיות חברתיות ועוד גורמים נוספים.

נשים ובנות צעירות נוטות לסבול יותר מבולימיה מאשר גברים ובנים. ברוב המקרים בולימיה מתחילה בשנות העשרה המאוחרות או בבגרות המוקדמת.
ריכזנו עבורכם מידע בנוגע לגורמים שונים אשר מגבירים את הסיכויים לסבול מבולימיה:

גורמים ביולוגיים – אנשים להם יש קרובי משפחה מדרגה ראשונה אשר סובלים מהפרעות אכילה עשויים להיות בעלי סיכויים גבוהים יותר לפתח הפרעות אכילה, מה שעשוי להצביע על קשר גנטי אפשרי. עודף משקל כילד או כנער עשוי להעלות את הסיכויים גם.

בעיות רגשיות ופסיכולוגיות – בעיות רגשיות ופסיכולוגיות כמו למשל: הפרעות חרדה, דיכאון, הפרעות שימוש בסמים ועוד, הן בעלות קשר ישיר להפרעות אכילה. אנשים הסובלים מבולימיה הם בדרך כלל בעלי חשיבה שלילית על עצמם. בחלק מן המקרים, אירועים טראומטיים ומתח סביבתי עשויים לתרום להתפתחות של בולימיה.

דיאטה – אנשים אשר עושים דיאטות הם בעלי סיכויים גבוהים יותר לפתח הפרעות אכילה. אנשים רבים אשר סובלים מבולימיה מגבילים מאוד את הקלוריות שהם צורכים בין התקפי האכילה שלהם, מה שעשוי לעורר את הדחף לחזור לאכילה ואז להתנקות פעם נוספת.

דרכי מניעה

אף על פי שלא קיימת דרך המבטיחה מניעה מוחלטת של בולימיה, עדיין יש אפשרות לכוון את התנהגותם של אנשים הסובלים מבולימיה להתנגות בריאה יותר או שמא להפנות אותם לטיפול מקצועי טרם המצב נעשה חמור יותר. ריכזנו עבורכם מספר דרכים אשר באמצעותן תוכלו לעזור לאנשים למנוע בולימיה:

טפחו וחזקו את דימוי הגוף אצל הילדים שלכם, לא משנה מה גודל הגוף שלהם או מה צורת הגוף שלהם. עזרו לילדים שלכם לבנות ביטחון עצמי בדרכים שונות מעבר למראה שלהם.

אכלו ארוחות משפחתיות באופן קבוע.

הימנעו מלדבר על משקל בסביבה הביתית. במקום זה מומלץ להתמקד באורח חיים בריא.

אל תעודדו דיאטה, במיוחד במקרים בהם הדיאטה כרוכה בהתנהגויות לא בריאות הנוגעות לשליטה במשקל כמו למשל: צום, שימוש בחומרים משלשלים או תוספי תזונה לצורך ירדה במשקל, הקאות עצמיות וכן הלאה.

שוחחו עם הרופא המטפל שלכם. ישנם סיכויים גבוהים כי הוא יצליח לזהות תסמינים מקדימים להפרעת אכילה ובכך הוא יוכל לעזור לכם למנוע את התפתחותה.

במידה ואתם מבחינים בקרוב משפחה או חבר ונראה לכם כי יש לו בעיות מזון שעשויות להוביל להתפתחות של הפרעת אכילה או להצביע על הפרעת אכילה, קיימו שיח תומך עם אותו אדם ושאלו אותו כיצד אתם יכולים לסייע.

האם בולימיה עשויה להוביל לסיבוכים?

סיבה נוספת בגינה יש לקבל טיפול מהיר ככל הניתן היא מניעת בעיות חמורות להן עלולה לגרום בולימיה. חלק מן הבעיות להן עשויה לגרום בולימיה הן:

שחיקת אמייל השן בעקבות חשיפה חוזרת לחומצת הקיבה.

שיניים דהויות וחורים בשיניים.

רגישות בשיניים למזון קר או חם.

נפיחות וכאבים בבלוטות הרוק בעקבות הקאות חוזרות.

התייבשות. בולימיה יכולה לגרום לחוסר איזון במינרלים מסוימים בגוף הנקראים אלקטרוליטים, לצורך הדוגמא: אשלגן וסידן. רמות נמוכות של אשלגן או רמות נמוכות של נתרן בגופנו עשויות להוביל לבעיות לב או כליות אשר עלולות לסכן חיים.

כיצד ניתן לאבחן בולימיה?

במידה והרופא המטפל שלכם חושש שמא יש לכם בולימיה, ככל הנראה שהוא ישאל אתכם על הרגלי האכילה שלכם, האם עליתם או ירדתם במשקל וכמה, האם יש לכם תסמינים גופניים כאלה ואחרים. דברים נוספים שהרופא עשוי לעשות במידה והוא חושש כי אתם סובלים מבולימיה הם:

לערוך לכם בדיקה גופנית מלאה.

לערוך לכם בדיקות שתן ודם.

לערוך לכם בדיקת א.ק.ג כדי לבדוק האם יש לכם בעיות לב אשר נובעות מבולימיה.

ביצוע בדיקה פסיכולוגית הכוללת בין היתר שאלות על דימוי הגוף שלכם והדימוי העצמי שלכם.

Related Posts