אסציטאלופרם – כל מה שרציתם לדעת

אסציטאלופרם הינה תרופה המשמשת לטיפול בדיכאון וחרדה. תרופה זו עובדת על ידי סיוע בשיקום האיזון של חומר טבעי מסוים (סרוטונין) במוח. אסציטאלופרם שייך לקבוצת התרופות הידועות בתור מעכבי ספיגה חוזרת סלקטיביים של סרוטונין. נטילת תרופה זו עשויה לשפר את רמת האנרגיה ואת תחושות הרווחה ולהפחית את העצבנות. אסציטאלופרם היא תרופה המאושרת לטיפול בהפרעות דיכאון ובהפרעות חרדה כלליות.

כיצד פועלת תרופת אסציטאלופרם?

כפי שכבר סיפרנו לכם, אסציטאלופרם היא תרופה המשמשת לטיפול בדיכאון וחרדה.
מומחים לא יודעים להסביר בצורה מדוייקת לחלוטין כיצד פועלת התרופה, אף על פי שבעבר האמינו כי ההשפעות של התרופה נבעו מן היכולת שלה לאזן מחדש כימיקלים הקיימים במוח, כמו למשל סרוטונין, כימיקלים אשר נחשבו כלא מאוזנים אצל אנשים הסובלים מבעיות של חרדה, דיכאון והפרעות מצב רוח נוספות.

מחקרים שונים שנערכו ברחבי העולם מאשרים כי אסציטלופרם עדיין יעיל לטיפול בהפרעות מצב רוח, כמו דיכאון, למרות שדרך הפעולה שלו אינה ידועה.
הפעילות של אסציטאלופרם כנגד נוירוטרנסמיטורים אחרים, כגון למשל דופמין, היא הרבה פחות חזקה מתרופות נוגדות דיכאון אחרות.
אסציטאלופרם שייך לקבוצת תרופות הידועות בשם SSRI.

מהם היתרונות של תרופת אסציטאלופרם?

ריכזנו עבורכם מידע בנוגע לחלק מן היתרונות הבולטים ביותר של אסציטאלופרם:

התרופה משמשת להקלת תחושות חרדה ודיכאון אצל מבוגרים.

במקרים מסוימים התרופה יכולה לשמש גם לצורך טיפול בדיכאון אצל בני נוער בגילאים 12-17.

הסבירות שתרופה זו תגרום לאדם הנוטל אותה תחושת עייפות ורצון לנמנם היא נמוכה יותר ביחס לתרופות אחרות בהן נעשה שימוש כנגד דיכאון.

בחלק מן המקרים התרופה יכולה לשמש גם למצבים שונים כמו הפרעות פאניקה והפרעות פוסט טראומטיות.

תרופות המשתייכות לקבוצת ה-SSRI מתקבלות בגוף האדם בצורה טובה יותר מאשר תרופות אחרות בהן נעשה שימוש לצורך טיפול במצבי דיכאון.

אסציטאלופרם עשוי להיות יעיל יותר ובעל כמות נמוכה יותר של תופעות לוואי ביחס לתרופות אחרות המשתייכות לקבוצת ה-SSRI.

מהם החסרונות של אסציטאלופרם?

במידה ואתם בין הגילאים 18-60, אתם לא נוטלים תרופות אחרות ואין לכם בעיות רפואיות אחרות, תופעות הלוואי אותן יש לכם סיכוי גבוה יותר לחוות הן:

תחושת ישנוניות או נדודי שינה, שלשולים, כאבי ראש,בחילות והפרעות בתפקוד המיני. תופעות לוואי אלו הן לרוב קלות וחולפות. תופעות לוואי מן הסוג הזה פופולריות בעיקר במהלך השבועיים הראשונים במהלכם נוטלים את התרופה.

תופעות לוואי נוספות שעשויות להתרחש הן: עייפות, עצירות, סחרחורות, הפרעות עיכול, הזעה מוגברת ויובש בפה.

סיכון גדול יותר למחשבות אובדניות ( זאת בדומה לתרופות אחרות בהן נעשה שימוש לצורך טיפול במצבי דיכאון שונים).

חלק מהאנשים עלולים לסבול מתסמונת הפסקה במקרים בהם מפסיקים ליטול את התרופה בפתאומיות (התסמינים כוללים בחילות, הקאות, שלשולים, כאבי ראש, סחרחורת, הזעה, צמרמורות, רעד,נדודי שינה וכאבי ראש). יש להפחית את המינון באיטיות במשך מספר שבועות עד חודשים.

נטילת התרופה באופן קבוע עלולה להוביל לפגיעה ביכולת השיפוט ועשויה להשפיע על היכולת לנהוג ברכב או להפעיל מכשירים ומכונות. יש להימנע מצריכת אלכוהול תחת השפעת התרופה.

אינטראקציה עם חומרים שונים או מינון יתר עלולים להוביל למצב של תסמונת סרוטונין (התסמינים כוללים שינויים במצב נפשי לרבות: הזיות, תרדמת, דליריום, קצב לב מהיר, סחרחורת, הסמקה, בחילות, הקאות, שלשולים ועוד. בנוסף על כך תסמונת חמורה נוספת ממנה ניתן לסבול בעקבות נטילת התרופה היא: תסמונת ממאירה נוירולפטית. התסמינים של תסמונת זו כוללים: טמפרטורת גוף גבוהה, קשיחות שרירים והפרעות נפשיות. במידה ואתם מתחילים לסבול מאחת מן התסמונות הבאות יש להפסיק מיד את נטילת התרופה ולפנות לייעוץ רפואי דחוף.

אילו דברים חשוב לספר לרופא לפני נטילת אסציטאלופרם?

ספרו לרופא על התסמינים המטרידים ביותר של המצב שלכם.

במידה ואתם חושבים מחשבות אובדניות או חושבים על פגיעה בעצמך ספרו על כך לרופא.

יש לספר לרופא על כל תרופה שנטלתם בעבר על מנת לטפל במצב שלכם, לא משנה אם התרופה הועילה או שמא אם התרופה גרמה להשפעה שלילית כזו או אחרת.

במידה ואתם חווים תופעות לוואי כתוצאה מנטילת התרופות שלכם, ספרו על כך לרופא המטפל שלכם. ישנן תופעות לוואי מסוימות העשויות לחלוף עם הזמן, אך מנגד ישנן תופעות לוואי המצריכות שינוי תרופה.

ספרו לרופא על כל בעיה פסיכיאטרית או רפואית אחרת שיש לכם, כולל היסטוריה של הפרעה דו קוטבית.

כל שאר התרופות שאתם נוטלים כרגע (לרבות מוצרים שאינם מצריכים מרשם, תוספי צמחים ותוספי תזונה) וכל אלרגיה לתרופות שיש לכם.

טיפולים אחרים שאינם תרופתיים אותם אתם מקבלים, כמו למשל טיפול בשיחות או טיפול בסמים. הרופא המטפל שלכם יכול להסביר לכם כיצד הטיפולים השונים הללו פועלים עם התרופה.

ספרו לרופא אם אתן בהריון, מתכננות להיכנס להריון או מניקות.
יש לספר לרופא אם אתם שותים אלכוהול או משתמשים בסמים.

כיצד יש להשתמש בתרופה?

קראו את מדריך התרופות, ואת עלון המידע למטופל אותו יספק לכם הרוקח שלכם טרם אתם מתחילים ליטול אסציטלופרם ובכל פעם שאתה מקבלים את התרופה פעם נוספת. אם יש לכם שאלות, שאלו את הרופא או הרוקח.

יש ליטול את התרופה דרך הפה עם או בלי אוכל בהתאם להנחיות הרופא שלכם, ברוב המקרים לוקחים את התרופה פעם ביום בבוקר או בערב. המינון מבוסס על המצב הרפואי שלכם, התגובה שלכם לטיפול, הגיל שלכם ותרופות אחרות שאתם עשויים ליטול. הקפידו לספר לרופא ולרוקח על כל התרופות והמוצרים בהם אתם עושים שימוש (כולל תרופות מרשם, תרופות ללא מרשם ומוצרי צמחים).

במידה ואתם עושים שימוש בצורתו הנוזלית של אסציטאלופרם, אנו ממליצים לכם למדוד את המינון בצורה זהירה על ידי שימוש במכשיר מדידה. אל תיקחו את התרופה מבלי למדוד מאחר וקיים סיכוי שלא תקחו את המינון שמתאים לכם.

כדי להפחית את הסיכון לתופעות לוואי, הרופא עשוי להורות לכם להתחיל ליטול תרופה זו במינון נמוך ולהעלות בהדרגה את המינון. עקבו בקפידה אחר ההוראות שמספק לכם הרופא. חשוב מאוד לא להגדיל את המינון או להשתמש בתרופה זו לעתים קרובות יותר או למשך זמן רב יותר מהרשום, מצבכם לא ישתפר מהר יותר והסיכון שלכם לסבול מתופעות לוואי רק יגדל. קחו את התרופה באופן קבוע כדי להפיק ממנה את מירב התועלת. כדי לעזור לעצמכם לזכור לקחת את התרופה אנו ממליצים לכם לקחת אותה באותה שעה בכל יום.

המשיכו לקחת את התרופה גם במידה ואתם מרגישים טוב. אל תפסיקו לקחת את התרופה מבלי להתייעץ עם הרופא שלכם. מצבים מסוימים עשויים להחמיר כאשר מפסיקים ליטול תרופה בצורה פתאומית. בנוסף על כך, אתם עלולים לחוות תסמינים שונים לרבות: שינויים במצב הרוח, כאבי ראש, עייפות, שינויים בשינה ותחושות קצרות הדומות להתחשמלות. על מנת למנוע את התסמינים הללו כאשר אתם מפסיקים את הטיפול באמצעות אסציטאלופרם, הרופא שלכם ככל הנראה יפחית את המינון שלכם באופן הדרגתי. התייעצו עם הרופא או הרוקח שלכם כדי לקבל מידע נוסף. דווחו באופן מידי על כל תסמין חדש או מחמיר.

בדרך כלל מתחילים להרגיש את השפעת התרופה לאחר שבוע עד שבועיים, לאחר ארבעה שבועות התרופה אמורה להשפיע במלואה. ספרו לרופא שלכם אם המצב שלכם לא משתפר או אם הוא מחמיר.

Related Posts