דולוקסטין – כל מה שצריך לדעת

דולוקסטין היא תרופה נוגדת דיכאון הפועלת על המוח. התרופה מאושרת לטיפול בהפרעות דיכאון,הפרעות חרדה כללית, כאבים נוירופתיים היקפיים סוכרתיים, פיברומיאלגיה וכאבי שרירים ושלד כרוניים.

דולוקסטין הינה תרופה המעכבת את הספיגה החוזרת של נוירוטרנסמיטורים מסוימים הלא הם: סרוטונין ונוראפינפרין, במערכת העצבים המרכזית וכתוצאה מכך מגדילה את הכמויות הזמינות במוח. כימיקלים אלו במוח פועלים כדי לסייע בוויסות מצב הרוח, כך שהעלאת רמותיהם יכולה לעזור להקל על תסמיני דיכאון.
במאמר זה ריכזנו עבורכם מידע רלוונטי בכל הנוגע לשימוש בדולוקסטין.

באילו סימפטומים מטפלים באמצעות דולוקסטין?

ריכזנו עבורכם מידע בנוגע לחלק מן הסיפטומים הפופולריים ביותר בהם מטפלים באמצעות דולוקסטין:

מצב רוח דכאוני – תחושת עצבות בלתי פוסקת, תחושת ריקנות, הרגשת חוסר חיוניות וערך, תחושת אשמה, חוסר תקווה, חוסר אונים, חוסר עניין ו/או הנאה בפעילויות רגילות אותן רגילים לבצע.

אכילה ושינה פחות מבדרך כלל.

רמות אנרגיה נמוכות.

בעיות ריכוז ו/או מחשבות אובדניות.

פיגור פסיכומטרי – כאשר אדם נמצא תחת פיגור פסיכומטרי הוא למעשה מרגיש כאילו הוא חושב וזז בהילוך איטי לעומת אנשים אחרים בסביבתו.

בנוסף על כך, נהוג לעשות שימוש בדולוקסטין גם לצורך טיפול בהפרעות חרדה כלליות. הפרעות מן הסוג הזה מתרחשות במקרים בהם בני אדם חווים דאגה או חרדה מוגזמת במשך תקופת זמן של חצי שנה לפחות. להלן חלק מן הסימפטומים של הפרעות חרדה כלליות:

חוסר שקט בלתי פוסק.
תחושת עייפות בלתי פוסקת.
קושי בריכוז.
מתח בשרירי הגוף.
הפרעות שינה.

דברים שחשוב לדעת על תרופת דולוקסטין

במידה ואתם נוטלים את התרופה באופן קבוע אל תפסיק לקחת אותה, גם אם אתם מרגישים טוב יותר. באמצעות המידע שתספקו לו, הרופא המטפל שלכם יעריך במשך כמה זמן תצטרכו לקחת את התרופה.

מינונים חסרים של דולוקסטין עלולים להגביר את הסיכון להרעת התסמינים.

הפסקה פתאומית של נטילת דולוקסטין עלולה לגרום לאחד או יותר מתסמיני הגמילה הבאים: עצבנות, בחילה, תחושת סחרחורת, הקאות, סיוטים, כאבי ראש ו/או פרסטזיות (עקצוץ, תחושת עקצוץ בעור).

דיכאון הוא גם חלק ממחלה דו קוטבית. אנשים עם הפרעה דו קוטבית הנוטלים תרופות נוגדות דיכאון עלולים להיות בסיכון ל”מעבר” מדיכאון לשיגעון. תסמינים של שיגעון כוללים מצבי רוח קיצוניים, דימוי עצמי גבוה מאוד, ירידה בצורך בשינה, רצון להמשיך לדבר תמיד, הרהורים במחשבות, היסח דעת בקלות, השתתפות בפעילויות עם סיכון גדול להשלכות רעות לעתים קרובות.

יש לפנות לטיפול רפואי אם קיים חשד לתסמונת סרוטונין. חשוב מאוד לעיין בעלון תופעות הלוואי החמורות ולהתייחס לסימנים/תסמינים.

נטילת דולוקסטין בתקופת הריון

במידה ואת מתכננת להיכנס להריון בתקופה הקרובה, עלייך להודיע זאת לרופא שלך כדי שינהל עבורך בצורה הטובה ביותר את אופן נטילת התרופות שלך. נשים אשר סובלות מהפרעות דיכאון ורוצות להיכנס להריון עומדות בפני החלטות חשובות וקשות. הפרעות דיכאון שאינן מטופלות טומנות בחובן סיכונים לעובר, וכך גם לאם. חשוב לדון בסיכונים וביתרונות של הטיפול עם הרופא המטפל. לנשים הנוטלות תרופות נוגדות דיכאון במהלך השבועות 13 עד סוף ההריון , קיים סיכון כי התינוק יוולד טרם הוא מתפתח במלואו (לפני 37 שבועות).

מומלץ להיזהר בהנקה מכיוון שדולוקסטין עובר לחלב אם.

על מה חשוב לדון עם הרופא טרם נטילת דולוקסטין?

להלן חלק מן הנושאים החשובים ביותר עליהם יש לדון עם הרופא המטפל שלכם טרם אתם מתחילים ליטול דולוקסטין:

תסמינים של המצב שלכם אשר מטרידים אתכם בצורה הקיצונית ביותר.

במידה ויש לכם מחשבות אובדניות או מחשבות על פגיעה עצמית ספרו על כך לרופא.

חשוב לספר לרופא על תרופות שנטלתם בעבר לצורך טיפול במצב בו אתם נמצאים, לא משנה אם התרופות היו יעילות או שמא גרמו להשפעות שליליות כאלה ואחרות, יש לספר על כולן.

במידה ואתם חווים תופעות לוואי בעקבות נטילת תרופה מסוימת ספרו על כך לרופא. ישנן תופעות לוואי שחולפות עם הזמן, אולם ישנן תופעות לוואי מסוימות המצריכות שינוי תרופה.

כל בעיה פסיכיאטרית ממנה אתם סובלים או בעיות רפואיות אחרות מהן אתם סובלים, לרבות היסטוריה של הפרעה דו קוטבית, מחלת כבד או כליות.

יתר התרופות אותן אתם נוטלים כרגע, לרבות תרופות ללא מרשם, צמחים וגם תוספי תזונה. כמו כן יש לספר לרופא על כל אלרגיה לתרופה שיש לכם.

טיפולים אחרים שאינם תרופתיים אותם אתם מקבלים, לצורך הדוגמא טיפול באמצעות שיחות. הרופא שלכם יסביר לכם כיצד הטיפולים השונים הללו פועלים יחד עם התרופה.

במידה ואת נמצאת בתקופת הריון או שמא את מתכננת להיכנס להריון ספרי על כך לרופא. במידה ואת מניקה חשוב לספר על כך לרופא מאחר ודולוקסטין עובר לחלב אם.

ספרו לרופא אם אתם משתמשים בסמים או שותים אלכוהול.

כיצד יש ליטול את התרופה?

ברוב המוחלט של המקרים נהוג ליטול את התרופה פעם או פעמיים ביום עם או בלי אוכל.

בדרך כלל, חולים מתחילים במינון נמוך של התרופה והמינון גדל באיטיות במשך מספר שבועות.

המינון בדרך כלל נע בין 20 מ”ג ל-120 מ”ג. רק הרופא המטפל שלכם יכול לקבוע את המינון הנכון עבורכם.

יש לבלוע את הקפסולה בשחרור מושהה של דולוקסטין בשלמותה. אסור ללעוס, לכתוש או לשבור את הקפסולה.

שקלו לעשות שימוש בלוח שנה, שעון מעורר או התראה באמצעות הטלפון הסלולרי שלכם כדי שיתזכרו אתכם לקחת את התרופות שלכם. תוכלו גם לבקש מבן משפחה או אדם קרוב אליכם שיבדקו כי אתם אכן נוטלים את התרופה בזמן המתאים.

מה יכול לקרות אם מפספסים מנת דולוקסטין?

במידה ושכחתם ליטול מנה של דולוקסטין, קחו אותה ברגע שאתה נזכרים בכך, אלא אם אתם קרובים למועד המנה הבאה שלכם. שוחחו על כך עם הרופא שלכם. אין להכפיל את המנה הבאה או לקחת יותר ממה שנרשם.

ממה יש להימנע בזמן נטילת דולוקסטין?

הימנעו משתיית אלכוהול או שימוש בסמים לא חוקיים בזמן שאתם נוטלים תרופות נוגדות דיכאון. הם עשויים להפחית את התועלת ולהגביר את ההשפעות השליליות של התרופה (למשל, להחמיר את המצב שלכם). אלכוהול מגביר את הסיכון לבעיות כבד עם דולוקסטין.

תופעות לוואי נפוצות לאחר נטילת דולוקסטין

כאבי ראש, בחילות, שלשולים, יובש בפה, ירידה בתיאבון, הזעה מוגברת, תחושת עצבים, אי שקט, עייפות, ישנוניות או קושי בשינה (נדודי שינה). לעתים קרובות אלה ישתפרו במהלך השבוע או השבועיים הראשונים ככל שתמשיכו לקחת את התרופה.
תופעות לוואי מיניות, כגון בעיות עם אורגזמה או עיכוב בשפיכה, ועליות לחץ דם לרוב אינן משתפרות עם הזמן.

Related Posts