הפרעות חרדה – כל המידע הרלוונטי

בדרך כלל כאשר אנו חושבים על “חרדה”, אנו נוהגים לחשוב על תחושה של לחץ. בפועל, חרדה היא התגובה של הגוף שלנו לאיום על רווחתנו. במידה ולא היינו חשים חרדה, לא היינו מגיבים במקרים בהם אנו חווים סכנה וככל הנראה שלא היינו מצליחים להתקיים עד היום ללא תחושה זו.
יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם חרדה היא הרבה יותר מתחושה שאומרת לנו האם אנו צריכים לברוח מסיטואציה מסוימת או לא. מאחר ואנו “מתוכנתים” כדי לשרוד, המוח האנושי שלנו מניח כי דברים שונים מהווים עלינו איום הרבה יותר ממה שהם צריכים להוות – מה שעשוי לגרום לנו להיות חרדים יותר ממה שאנו צריכים.

כל אדם חווה חרדה במהלך חייו. ישנם אנשים רבים עבורם תחושת החרדה היא בלתי נסבלת. אם אתם סובלים מחרדה או שמא אתם מאובחנים עם הפרעת חרדה מסוימת, זה לא אומר שאתם חלשים. באמצעות טיפול נכון ומקצועי אתם יכולים להיות חזקים יותר מהחרדה ולנהל חיים מאושרים.

הפרעת חרדה – על מה אנחנו מדברים?

כאשר אנו מדברים על חרדה אנחנו למעשה מדברים על מצב בריאותי נפשי מסוים. במידה ואתם סובלים מהפרעת חרדה אתם עלולים להגיב לסיטואציות מסוימות בפחד ואימה. כמו כן אתם עלולים לחוות סימנים גופניים שונים הנוגעים לחרדה כמו למשל: הזעה ודופק מהיר.

זה נורמלי להרגיש חרדה מדי פעם. אתם עשויים להרגיש עצבניים או חרדים אם אתם צריכים להתמודד עם בעיות במקום העבודה שלכם, אם אתם ניגשים לראיון, ניגשים למבחן או צריכים לקבל החלטה חשובה כלשהי. ישנם מקרים מסוימים בהם חרדה יכולה להועיל. לצורך הדוגמא, תחושת החרדה עוזרת לנו לשים לב
לסיטואציות מסוכנות ולמקד את תשומת הלב שלנו לסיטואציה בה אנו נמצאים, באופן הזה אנחנו מצליחים להישאר בטוחים.

לעומת זאת, הפרעות חרדה חורגות מן העצבנות הרגילה ותחושת הפחד הקלה שאתם עלולים להרגיש לעיתים. הפרעות חרדה מתרחשות כאשר:

החרדה מפריעה ליכולת התפקוד שלכם.
לעיתים קרובות אתם מגיבים בצורה קיצונית מדי כשמישהו פוגע ברגשות שלכם.
אתם לא מצליחים לשלוט בתגובות שלכם למצבים.

אנשים אשר סובלים מהפרעות חרדה מתקשים להעביר את היום, למרבה המזל כיום ישנם טיפולים יעילים שונים להפרעות חרדה.

אילו אנשים נמצאים בסיכון להפרעות חרדה?

שילוב של גורמים סביבתיים וגנטיים עשוי להעלות את הסיכויים של אדם לפתח הפרעת חרדה. אתם עשויים להיות בסיכון גבוה יותר לפתח הפרעות חרדה אם יש לכם או היה לכם:

תכונות אישיות ספציפיות כמו למשל עיכוב התנהגותי או ביישנות – תחושה של אי נוחות כאשר אתם נמצאים עם אנשים זרים, כאשר אתם נמצאים במצב שלא מוכר לכם או שמא בסביבה שאינכם מכירים.

אירועים מלחיצים או טראומטיים במהלך הילדות המוקדמת או במהלך תקופת הבגרות שלכם.

היסטוריה משפחתית של חרדה או מצבים נפשיים אחרים.

מצבים גופניים שונים לרבות הפרעות בקצב הלב ובעיות בבלוטת התריס.

נשים נוטות לפתח הפרעות חרדה לעיתים קרובות יותר מאשר גברים. עדיין נערכים מחקרים אשר בודקים מדוע זה קורה. יכול להיות שזה קורה בעקבות ההורמונים הנשיים, במיוחד אלו אשר משתנים לאורך החודש.

הפרעת חרדה כללית

הפרעת חרדה כללית נחשבת להפרעה פופולרית מאוד. הפרעת חרדה כללית באה לידי ביטוי בתור תחושת חרדה מתמדת ודאגה לגבי פעילויות או אירועים שגרתיים. הפרעת חרדה כללית נוטה לפקוד אנשים הסובלים ממנה במרבית ימות השבוע ולרוב היא נמשכת שישה חודשים לפחות.

אנשים הסובלים מהפרעת חרדה כללית עשויים להרגיש כאילו אין להם שליטה על הדאגות שלהם או למצוא את עצמם מודאגים יותר מדי מבריאות, משפחה, כסף, עבודה או כל התרחשות שגרתית אחרת. לעיתים, עצם החשיבה על איך לעבור את היום היא מספיקה על מנת לגרום להם לחרדה.

חלק גדול מן האנשים הסובלים מהפרעת חרדה כללית מודעים לכך שהם לוקחים חלק במעגל מתמשך של דאגה או שהחרדה שלהם קיצונית מדי ביחס למצב בו הם נמצאים. יחד עם זאת, האתגר עם הפרעת חרדה כללית הוא שהאדם הסובל ממנה לא יודע כיצד לעצור את מעגל הדאגה או שמא הוא מרגיש כי המצב לא בשליטתו.

הפרעת חרדה כללית מביאה עימה תסמינים פיזיים ונפשיים, במרבית המקרים אנשים הסובלים מהפרעת חרדה כללית חווים רק חלק מסוים מהתסמינים ולא את כולם.
חלק מן התסמינים הבולטים ביותר של הפרעת חרדה כללית הם:

תחושת חוסר שקט, הרגשה כאילו נמצאים על הקצה.
אנשים הסובלים מהפרעת חרדה כללית נוטים להרגיש עייפות בקלות.
מתח בשרירים וכאבים.
הזעה.
קצב לב מהיר, סחרחורת או קוצר נשימה.
בעיות קיבה לרבות שלשולים ובחילות.
עיוותים ותחושת רעד.
הפרעות שינה לרבות קושי להירדם, קושי להישאר ישן או חוסר מנוחה.

חלק מן התסמינים הנפשיים הבולטים ביותר של הפרעת חרדה כללית הם:

חרדה מוגזמת או שמא דאגה לגבי פעילויות או אירועים שונים המתרחשת יותר ימים מאשר לא, במשך תקופת זמן של שישה חודשים לפחות.

קושי לשלוט בדאגה.

תחושת פאניקה, ,תחושה של סכנה מתקרבת.

קושי בריכוז, הרגשה כאילו המוח ריק.

קושי לזכור דברים.

הפרעת פאניקה

היא למעשה פרץ של חרדה אשר מגיעה באופן פתאומי וגורמת לאנשים להרגיש כי הם על סף שיגעון, עמודים לחטוף התקף לב או עומדים למות. אף על פי שהפרעות פאניקה נוטות להתפתח אצל אנשים בגילאי 18-35, עדיין הפרעת פאניקה יכולה להתפתח בכל עת. הסיכויים של נשים לפתח הפרעת פאניקה הם גבוהים יותר משל גברים.

בשונה מחרדה לה בדרך כלל יש טריגרים ברורים, תחושת פאניקה בדרך כלל באה לידי ביטוי בפחד או חרדה פתאומיים ובלתי נשלטים. ישנם לא מעט מקרים בהם הפרעות חרדה מובילות להתנהגות אימפולסיבית.

תגובת הפחד היא אחד ההבדלים העיקריים בין הפרעת פאניקה להפרעות חרדה אחרות. במקרים של הפרעת פאניקה, האדם מפחד מהפחד שהוא מרגיש.

אנשים עם הפרעות פאניקה עלולים לחוות תחושת אימה גם אם לא נשקפת להם סכנה אמיתית. חלק גדול מן האנשים הסובלים מהפרעת פאניקה העידו כי תחושת הפאניקה שלהם מרגישה כאילו הם מאבדים שליטה.

תחושת הפאניקה מגיעה במהירות ובדרך בלתי צפויה ולרוב היא נמשכת כמספר דקות. התקפי פאניקה יכולים לפקוד כל אחד בכל זמן. אולם אנשים עם הפרעות פאניקה סובלים מהתקפים חוזרים אותם לא ניתן להסביר על ידי מצבים נפשיים אחרים.
אנשים הסובלים מהפרעת פאניקה משנים לעיתים קרובות את ההתנהגות שלהם בנוגע להתקפים במטרה לנסות למנוע התקף נוסף. לעיתים קרובות הם מודאגים מהתקפים נוספים וההשלכות שלהם – הרגשה כאילו הם מאבדים שליטה על עצמם או חווים התקף לב.

דאגה מתמשכת זו וניסיונות חוזרים ונשנים להימנע מהתקפים עתידיים עשויים להשפיע באופן משמעותי על תחומים שונים בחייו של אדם. הפרעת חרדה עשויה להוביל להתפתחות של בעיות נפשיות נוספות כמו למשל אגורפוביה.

חלק מן התסמינים הפיזיים הבולטים ביותר של הפרעות פאניקה הם:

דופק מהיר.
הזעה.
רעידות.
כאבים בחזה.
קוצר נשימה.
חוסר יציבות, סחרחורת.

חלק מן התסמינים הנפשיים הבולטים ביותר של הפרעות פאניקה הם:

תחושת ניתוק מעצמכם או מהמציאות.
פחד מאובדן שליטה.
פחד ממוות.

הפרעת חרדה חברתית

הפרעת חרדה חברתית היא מצב בו אנשים חוששים שמא ישפטו אותם או יביכו אותם במצבים חברתיים שונים. לעיתים קרובות אנשים הסובלים מהפרעת חרדה חברתית יצליחו לסבול מצבים חברתיים, אולם בתוך עצמם הם יתמודדו עם תחושות חזקות של חרדה או פחד. הפרעת חרדה חברתית עשויה להיחשב כהפרעת חרדה במקרים בהם הפוביה החברתית נמשכת יותר משישה חודשים.
הפרעת חרדה חברתית פחות פופולרית בקרב בני נוער ונשים. מרבית האנשים חווים את התסמינים בין הגילאים 8-15.

אחת התכונות המוכרות ביותר של הפרעת חרדה חברתית היא הפחד מהערכה שלילית על ידי אנשים אחרים. בחלק גדול מן המקרים מי שסובל מהפרעת חרדה חברתית חושש שמא הוא יתפס כחלש, טיפש, משעמם, חרד או כל תכונה שלילית אחרת.
בעקבות הפרעה זו, מרבית המצבים החברתיים גורמים לחרדה או פחד שבחלק גדול מן המקרים אינם בעלי פרופורציה לסיכון האמיתי של הערכה שלילית. אנשים הסובלים מחרדה חברתית מנסים להימנע ממצבים חברתיים לעיתים קרובות.

חלק מהתסמינים הבולטים ביותר של הפרעת חרדה חברתית הם:

תחושת חרדה או פחד ממצבים חברתיים בהם נחשפים לשפיטה אפשרית על ידי אחרים.
נסיגה או ביישנות במצבים חברתיים.
הסמקה.
הזעה.
אנשים הסובלים מהפרעת חרדה חברתית בדרך כלל חושפים מעט מאוד פרטים על עצמם.
רעידות.
תנוחות גוף נוקשות מדי.
התחמקות מקשר עין.

אצל ילדים חלק מהתסמינים עשויים לכלול:

התקפי זעם.
בכי.
קפיאה במקום.
היצמדות להורה או לאדם השומר עליהם.
סירוב לדבר מצבים חברתיים.

חרדת פרידה

תחושת חרדה מסוימת בעקבות פרידה מאנשים אהובים הינה נורמלית לחלוטין. כאשר אנו מדברים על חרדת פרידה אנחנו למעשה מדברים על דאגה מוגזמת ואימה מפני פרידה ממשית או צפויה מאדם אהוב. חרדת פרידה פופולריות יותר בקרב ילדים אך ניתן למצוא אותה גם אצל מבוגרים.

דמויות הקשורות לילדים ברוב המקרים הם מבוגרים, כמו למשל הורים. אצל אנשים מבוגרים זה יכול להיות כל אדם אותו הם אוהבים ואפילו חיית מחמד. ברוב המקרים, האדם הסובל מחרדת פרידה חושש שמשהו רע יקרה לאדם שהוא אוהב בזמן שהוא לא נמצא בסביבתו.
חרדת פרידה יכולה להשפיע באופן משמעותי על תחומים רבים בחיים. חרדת פרידה אצל אנשים מבוגרים עשויה לגרום לבידוד חברתי, בעיות במערכות יחסים וחוסר יכולת לעבוד.

פוביות

פוביות הן למעשה פחדים מסיטואציות או חפצים שונים אשר עשויים להפריע לשגרת החיים. חלק מן הפוביות הפופולריות ביותר בימינו הן:

המופוביה – פוביה מדם.
טריפנופוביה – פחד ממחטים או מהליכים רפואיים שונים הכוללים זריקות ו/או מחטים.
אגורפוביה – פחד ממצבים או מקומות אשר עשויים לגרום לתחושת חוסר אונים, פאניקה או מבוכה.

פחדים הנובעים כתוצאה מפוביה בדרך כלל נמשכים כשישה חודשים או יותר, זאת בהתאם לסוג הפוביה. פוביות עלולות להפריע לביצוע פעולות יומיומיות כמו למשל: נסיעות, מפגשים חברתיים וכן הלאה.

הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD)

הפרעה אובססיבית קומפולסיבית נקראת גם: הפרעה טורדנית כפייתית. הפרעה זו מובילה למצבים בהם אשים חווים מחשבות חודרניות שאינן רצויות. מחשבות אלו מלוות בתחושות של חוסר ודאות, חרדה ולעיתים גם פאניקה.

הפרעה טורדנית כפייתית היא הרבה יותר מפעולות אובססיביות או מחשבות טורדניות מדי פעם. אנשים הסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית עשויים להיאבק עם אובססיות או קומפולסיות בכל יום. אנשים אשר סובלים מהפרעה טורדנית כפייתית נתקעים במעגל של אובססיות וקומפולסיות אשר משפיעות על הדרך בה הם חושבים ומתנהגים.
במקרים בהם לא מטפלים במצב, ההפרעה עשויה להשפיע באופן משמעותי על תחומים והיבטים רבים בחיים.

הפרעה טורדנית כפייתית בדרך כלל מופיעה לראשונה בגילאים 8-12 וגם בגילאי העשרה המאוחרים או בגילאי הבגרות המוקדמת. הפרעה טורדנית כפייתית משפיעה באותה מידה על כל הגזעים, המינים והעדות.
רק מאחר ואדם חווה אובססיה או כפייה כלשהי, אין הדבר אומר כי הוא סובל מהפרעה טורדנית כפייתית.

בדרך כלל, אנשים עם הפרעה טורדנית כפייתית:

מקדישים לפחות שעה אחת ביום להתמודדות עם אובססיות או קומפולסיות.
חווים שיבושים בחיי השגרה ו/או במערכות יחסים בעקבות קומפולסיות ואובססיות.
לא מצליחים לשלוט במחשבות או בהתנהגות שלהם, אפילו שאלו משפיעים לרעה על החיים שלהם.
חווים הקלה בחרדה כאשר הם מבצעים פעולה כפייתית אך הם אינם מפיקים ממנה הנאה.

מרבית האנשים חווים מחשבות חודרניות ולא רצויות לעיתים. אצל אנשים הסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית המחשבות הללו עשויות לעורר תגובה קיצונית אשר משפיעה לרעה על התפקוד השוטף.

Related Posts