דיכאון – סוגים

זה נורמלי להרגיש עצוב ומדוכדך לפעמים, אך אם אתם עצובים במשך רוב הזמן וזה משפיע על השגרה היומיומית שלכם, יכול להיות שאתם סובלים מדיכאון קליני. דיכאון קליני הוא מצב בו ניתן לטפל על ידי תרופות, שיחה עם מטפל מומחה ושינוי של אורח החיים.

כל אחד מאיתנו חווה דיכאון בדרך שונה. יחד עם זאת, ישנם סוגים שונים של דיכאון שיש להם תסמינים מסוימים. הם עשויים להופיע גם בזמנים שונים. לצורך הדוגמא, דיכאון לאחר לידה מופיע סביב הלידה, בעוד שהפרעה רגשית עונתית מופיעה במהלך החורף. ישנם סוגים של דיכאון אשר נגרמים בעקבות אירועים שונים בחיים וישנם סוגים אחרים הנגרמים כתוצאה משינויים כימיים במוח.

על חלק מסוגי הדכאונות מדברים לעתים קרובות יותר מאחרים. אולי שמעתם על דיכאון קליני ודו קוטבי. סוגים אחרים כגון הפרעה ציקלו-תמית והפרעה דיסתימית אינם מוזכרים לעיתים קרובות כל כך.
לא משנה מה היא הסיבה לדיכאון, הדבר הראשון שעליכם לעשות הוא ליידע את הרופא שלכם בנוגע לתחושות שלכם. הרופא המטפל שלכם עשוי להפנות אתכם למומחה לבריאות הנפש כדי להבין בצורה טובה יותר את סוג הדיכאון שלכם, קיימת חשיבות רבה לאבחון של סוג הדיכאון מאחר והוא משפיע על דרך הטיפול.
במאמר זה ריכזנו עבורכם מידע בנוגע לסוגים שונים של דיכאון, הישארו איתנו כדי לקבל מידע נוסף.

דיכאון מג’ורי

יכול להיות כי הרופא שלכם מכנה את סוג זה של דיכאון בתור “הפרעת דיכאון גדולה/רצינית”. במידה ואתם מרגישים מדוכאים במהלך רוב ימות השבוע יכול להיות שאתם סובלים מסוג זה של דיכאון.
חלק מן התסמינים של דיכאון מג’ורי הם:

אובדן הנאה או עניים בפעילויות שאתם מבצעים.
ירידה או עלייה במשקל.
קושי בהירדמות או תחושת עייפות במהלך היום.
תחושת נסערות ואי שקט.
עייפות וחוסר אנרגיה.
קושי להתרכז או לקבל החלטות.
הרגשה של חוסר ערך או אשמה.
מחשבות אובדניות.

הרופא המטפל שלכם עשוי לאבחן אתכם כסובלים מדיכאון מג’ורי במידה ויש לכם חמישה תסמינים או יותר מהתסמינים שציינו בפניכם במרבית הימים במהלך תקופת זמן של שבועיים או יותר. לפחות אחד מהתסמינים חייב להיות אובדן עניין בביצוע פעילויות או מצב רוח מדוכא.

דיכאון מג’ורי בא לידי ביטוי בצורה שונה אצל אנשים שונים. תלוי כיצד הדיכאון גורם לכם להרגיש, הוא יכול לגרום לכם להרגיש:

מצוקה וחרדה – אתם עלולים להרגיש מתוחים וחסרי מנוחה במרבית הימים. אתם עלולים לחוות קושי בלהתרכז מאחר ואתם חוששים כי משהו נוראי עלול לקרות, אתם מרגישים כי אתם עלולים לאבד שליטה על עצמכם.

עצב – אתם עלולים להרגיש תחושת עצבות חזקה ולאבד עניין בפעילויות מהן הייתם נהנים בעבר. אתם להרגיש רע גם כאשר דברים טובים קורים. אתם עלולים גם: להרגיש מדוכדכים בעיקר בשעות הבוקר, לישון גרוע, לרדת במשקל ולחשוב מחשבות אובדניות.

תחושת נסערות – אתם עלולים להרגיש אי נוחות רוב הזמן. אתם עשויים גם: לדבר הרבה, לזוז ללא סיבה כמו למשל לשחק עם הידיים ולנוע ברחבי החדר ולפעול בצורה אימפולסיבית.

טיפול באמצעות שיחות יכול לעזור לכם. תוכלו להיפגש עם מומחה לבריאות הנפש אשר יסייע לכם למצוא דרכים יעילות לשלוט בדיכאון שלכם. כמו כן, תרופות נוגדות דיכאון יכולות לסייע לכם.

הפרעת דיכאון מתמשכת

במידה ואתם סובלים מדיכאון שנמשך שנתיים או יותר, אתם למעשה סובלים מהפרעת דיכאון מתמשכת. מונח זה משמש על מנת לתאר שני מצבים אשר נקראו בעבר דיסתימיה ודיכאון מג’ורי כרוני. חלק מן התסמינים של הפרעת דיכאון מתמשכת הם:

שינוי בתיאבון ( אכילת יתר או אכילת כמות לא מספקת של מזון ).
חוסר בשינה או שינה יתר על המידה.
עייפות ו/או חוסר אנרגיה.
הערכה עצמית נמוכה.
קושי בריכוז ובקבלת החלטות.
הרגשה של חוסר תקווה.

הפרעה דו קוטבית

אנשים הסובלים מהפרעה דו קוטבית ( נקראת גם מאניה דיפרסיה ) חווים שינויים קיצוניים במצבי הרוח, רגע אחד הם יכולים להרגיש עם אנרגיה גבוהה במיוחד ורגע אחרי הם יכולים להרגיש דיכאוניים ועצובים.
בשלבים המוקדמים של הפרעה דו קוטבית התסמינים דומים לתסמינים של דיכאון מג’ורי.

באמצעות טיפול תרופתי ניתן לשלוט במצבי הרוח המשתנים. בין אם אתם בתקופה בה אתם מרגישים מלאים באנרגיה או שמא אתם בתקופה בה אתם מרגישים דכאוניים, הרופא המטפל שלכם עשוי להציע לכם מייצב מצב רוח כמו למשל: ליתיום.

תרופות נוגדות דיכאון מסורתיות לא תמיד מומלצות בתור טיפול ראשוני להפרעה דו קוטבית מאחר ולא קיימת הוכחה כי תרופות אלו מועילות בטיפול בדיכאון אצל אנשים הסובלים מהפרעה דו קוטבית. בנוסף על כך, אצל אחוז קטן מן האנשים הסובלים מהפרעה דו קוטבית חלק מהתרופות נוגדות הדיכאון המסורתיות עלולות להגביר את הסיכויים להחמרת ההפרעה.

הפרעה רגשית עונתית

כאשר אנו מדברים על הפרעה רגשית עונתית אנחנו למעשה מדברים על תקופת דיכאון מג’ורי המתרחשת בדרך כלל במהלך חודשי החורף, כאשר הימים נעשים קצרים יותר ואנו מקבלים כמויות קטנות יותר של אור שמש. לרוב הפרעה רגשית עונתית חולפת במהלך עונות האביב והקיץ.
במידה ואתם סובלים מהפרעה רגשית עונתית, תרופות נוגדות דיכאון עשויות לעזור לכם. דרך נוספת בה משתמשים כדי לטפל בהפרעה רגשית עונתית היא טיפול באמצעות אור. יהיה עליכם לשבת אל מול תיבת תאורה בהירה ייעודית במשך 15 דקות עד 30 דקות בכל יום.

דיכאון פסיכוטי

לאנשים הסובלים מדיכאון פסיכוטי יש את התסמינים של דיכאון מג’ורי יחד עם תסמינים פסיכוטיים שונים ביניהם:

הזיות ( רואים או שומעים דברים שאינם קיימים ).
אשליות.
פרנויה ( מאמינים כי מישהו אחר מנסה לפגוע בהם ).

שילוב של תרופות נוגדות דיכאון יחד עם תרופות אנטי פסיכוטיות יכול לעזור לטפל בדיכאון פסיכוטי.

דיכאון אחרי לידה

נשים אשר סובלות מדיכאון מג’ורי במהלך השבועות והחודשים הראשונים לאחר הלידה עשויות לסבול מדיכאון אחרי לידה. גבר אחד מכל עשרה גברים חווה דיכאון במהלך תקופת הלידה. תרופות נוגדות דיכאון עשויות לסייע בדומה לטיפול בדיכאון מג’ורי שלא קשור ללידה.

דיכאון “מצבי”

דיכאון “מצבי” הוא אינו מונח טכני בפסיכיאטריה. אך למרות זאת אנשים עלולים להרגיש מדוכאים כאשר הם מתקשים לנהל אירוע מלחיץ בחיים שלהם כמו למשל: אובדן של קרוב משפחה, אובדן של מקום עבודה או גירושין. חלק מן הרופאים נוטים לכנות את בעיה זו בשם “תסמונת תגובות לחץ”.
טיפולים פסיכותרפיים עוזרים ללא מעט אנשים לעבור תקופות דיכאון הקשורות למצבים מלחיצים.

דיכאון לא טיפוסי

סוג זה של דיכאון שונה מן העצב המתמשך של דיכאון טיפוסי. במידה ואתם סובלים מדיכאון לא טיפוסי, אירועים חיוביים בחיים שלכם עשויים לשפר באופן זמני את מצב הרוח שלכם.
חלק מן התסמינים של דיכאון לא טיפוסי כוללים:

תיאבון מוגבר.
שינה זמן רב יותר מהרגיל.
תחושת כובד ברגליים ובזרועות.
רגישות יתר לביקורת.

תרופות נוגדות דיכאון יכולות לסייע במקרים מסוג זה.

טיפול בדיכאון עמיד

שליש מן האנשים אשר עוברים טיפולים נגד דיכאון מנסים מספר שיטות טיפול שונות ללא כל הצלחה. אם אתם מזדהים עם מצב זה, יכול להיות כי אתם סובלים מדיכאון עמיד לטיפול. ישנן סיבות רבות בגינן הדיכאון שלכם עשוי להיות עמיד לטיפול. לצורך הדוגמא, יכול להיות כי יש לכם מצבים אחרים אשר מקשים עליכם לטפל בדיכאון שלכם.

במידה ואתם מאובחנים עם דיכאון עמיד לטיפול, יכול להיות כי הרופא שלכם ימליץ לכם על מספר אפשרויות טיפול פחות קונבנציונליות. בחלק מן המקרים טיפול באמצעות חשמל עשוי לסייע.

Related Posts