ריפוי בעיסוק – כל המידע החשוב

באמצעות ריפוי בעיסוק ניתן לסייע למבוגרים וילדים ללמוד מיומנויות חדשות וללמוד מחדש מיומנויות שנשכחו בעקבות אירועים רפואיים שונים, כמו למשל שבץ מוחי. בנוסף על כך, ריפוי בעיסוק עוזר לאנשים להתאים את הסביבה שלהם למצב בו הם נמצאים, על מנת שהם יוכלו לתפקד בצורה קלה יותר למרות המצב בו הם נמצאים.

ריפוי בעיסוק הוא סוג של תהליך שיקום עליו רופאים עשויים להמליץ למטופלים לאחר שהם עברו ניתוח, פציעה או שינויים אחרים במצבם הבריאותי. בחלק גדול מן המקרים במסגרת תהליכים של ריפוי בעיסוק המטופלים רוכשים מיומנויות למידה שונות שמטרתן לעזור להם לחדש את הפעילות השוטפת שלהם בעבודה, בבית ובמקומות אחרים.

יורדים לעובי הקורה – מה זה ריפוי בעיסוק?

במידה ואתם נמצאים במצב בו אתם לא מסוגלים לבצע פעולות רגילות בעקבות פציעה או מחלה כלשהי, או במקרים של מוגבלות, ריפוי בעיסוק יכול לעזור לכם באופן משמעותי להסתגל למצב בו אתם נמצאים.
המטרה העיקרית של ריפוי בעיסוק היא לסייע למטופלים לבצע משימות בבית, בעבודה ובכל מקום אחר, באמצעות כלים ו/או מכשירים מסייעים שונים.

תפקידם העיקרי של בעלי המקצוע בתחום הבריאות אשר עוסקים בריפוי בעיסוק הוא לחשוב על דרכים שונות שיעזרו לכם להסתגל למצב בו אתם נמצאים. אותם בעלי מקצוע ( נקראים מרפאים בעיסוק ) ידריכו אתכם במסגרת התהליך וילמדו אתכם כיצד לדאוג לעצמכם, כיצד לדאוג לבית שלכם וכיצד לבצע פעולות שונות. ישנם אנשים שאינם מסוגלים לאכול בכוחות עצמם, אחרים לא יכולים להתקלח באופן עצמאי ויש כאלה שמתקשים בביצוע עבודות משרדיות בשל המצב בו הם נמצאים, באמצעות ריפוי בעיסוק ניתן לסייע לאותם אנשים ולהציג בפניהם דרכים שונות שיקלו עליהם בביצוע הפעולות הללו.

ריפוי בעיסוק מסייע לאנשים להתגבר על המאבקים שלהם ולתפקד כמו כל אדם אחר בטווח הגילאים שלהם מבלי להתפשר על הדברים שהם אוהבים לעשות.

המטרה העיקרית של תהליכי ריפוי בעיסוק הינה לעזור לאנשים לחיות ולתפקד באופן עצמאי ככל הניתן. חלק מן המקרים הפופולריים בהם ריפוי בעיסוק יכול לסייע הם:

מתן עזרה למבוגרים לצורך הסתגלות לאתגרי ניידות.
באמצעות ריפוי בעיסוק ניתן לסייע לאנשים שעברו פציעה לחזור לעבודתם.
ריפוי בעיסוק יכול לסייע לילדים לעמוד בשלבים חשובים בתהליך ההתבגרות שלהם.

על ההיסטוריה של ריפוי בעיסוק

כאשר אנו חושבים על טיפולים, אנחנו בדרך כלל משייכים אותם לטיפולים תרופתיים. אולם, השורשים של שיטת ריפוי בעיסוק נעוצים בשיטת הריפוי ההוליסטית, תוך התמקדות בפנאי ופרודוקטיביות שהגיעה עם תנועת האמנויות והאומנות.

טרם החליטו לקרוא לתהליך בשמו, ריפוי בעיסוק היה דרך בה השתמשו על מנת לגרום למטופלים להיות מעורבים בתהליך הטיפולי שלהם על ידי הבנת הבעיות שלהם ומתן סיוע לצורך הסתגלות לאורח החיים החדש. במהלך שנות ה-30 הוקמו מספר תוכניות שכללו הכשרה מקצועית, טיפול תעשייתי וסדנאות קליניות במטרה לסייע לחולים שזה עתה השתחררו במסגרת הסתגלות והתמודדות עם עבודתם. מאז ועד היום תהליכי ריפוי בעיסוק השתדרגו ועברו לא מעט שינויים, במיוחד בעקבות הטכנולוגיה שנכנסה לחיינו. הפיתוח של תוכנות לזיהוי דיבור, ציוד מסתגל, תוכנות ממוחשבות, כסאות גלגלים ובקרות סביבתיות אלקטרוניות סייעו באופן משמעותי והפכו את התהליכים של ריפוי בעיסוק לקלים ופשוטים יותר. כיום, תהליכי ריפוי בעיסוק יכולים לסייע לאנשים מכל הגילאים להתמודד עם פעילויות יומיומיות.

מי זקוק לריפוי בעיסוק?

ישנם לא מעט מקרים רפואיים שונים אשר משפיעים על היכולת לבצע משימות שגרתיות שבגינם רופאים עשויים להמליץ על תהליך ריפוי בעיסוק. בכל מקרה בו תנועה גופנית הושפעה בעקבות פציעה ארוכת טווח, שינוי קוגניטיבי, מחלה או תותבת שהתואמה לאיבר קטוע, ריפוי בעיסוק יכול לסייע.

אנשים אשר עשויים להפיק תועלת מתהליך של ריפוי בעיסוק כוללים את כל מי שמושפע כעת או הושפע בעבר מ:

אלצהיימר או דמנציה.
שבץ.
הפרעות נוירו-שריריות כמו למשל: פרקינסון, טרשת נפוצה ועוד.
פגיעה מוחית טראומטית.
שיתוק.
הפרעות התפתחותיות כמו למשל אוטיזם.
בעיות כרוניות בשרירים, שלד או מפרקים.
כאבים כרוניים.

מה תפקידם של מרפאים בעיסוק?

המאבק של המטופלים בביצוע משימות שגרתיות ושוטפות הוא הנקודה בו מתחילה עבודתם של מרפאים בעיסוק. לא משנה אם מדובר בקשישים או שמא בילדים צעירים, מרפאים בעיסוק עוזרים לכל אחד להשיב מיומנויות שאבדו ולפתח מיומנויות חדשות, כמו כן מרפאים בעיסוק עוזרים למטופלים להסתגל לסביבה חדשה כדי שיצליחו להתנהל בה.

במסגרת תהליכי ריפוי בעיסוק, מטופלים לומדים על דרכים חדשות שבאמצעותן הם יכולים לבצע מטלות אותם הם ביצעו בעבר, ועל ידי שימוש בכלים וציוד, התהליך הופך להיות פשוט אף יותר.
אחד הדברים העיקריים בו מתמקדים מרפאים בעיסוק הוא מתן סיוע למטופלים בביצוע פעולות ופעילויות שגרתיות באופן בטוח ויעיל.
כעת נציג בפניכם מספר דרכים שונות בהן מרפאים בעיסוק מספקים סיוע:

מרפאים בעיסוק עובדים עם ילדים ועם מורים על מנת לסייע לילדים לפתח מיומנויות שונות כמו כתיבה או שימוש במחשב, זאת על מנת לעזור להם ללמוד בצורה טובה יותר ולסייע להם להצליח בבית הספר.

מרפאים בעיסוק עובדים עם חולים אשר מאושפזים בבית החולים כתוצאה משבץ מוחי או פציעה מוחית על מנת להעריך את מצבם ולטפל בהפרעות הקוגנטיביות שלהם. באופן הזה המאושפזים מתאוששים בצורה טובה יותר ומתמודדים עם בעיות הנוגעות למצב שלהם בצורה טובה יותר.

מרפאים בעיסוק עובדים גם עם אנשים אשר נמצאים במוסדות חוץ וסובלים ממחלות נפשיות שונות. הם עוזרים להם להתמודד עם המצב בו הם נמצאים ולנהל אותו כדי שהם יצליחו לחיות בצורה עצמאית בבית שלהם או בקהילה בה הם לוקחים חלק.

מרפאים בעיסוק עובדים עם מטופלים שחוו פגיעה במקום עבודתם או במהלך תאונה ברכב מנועי על מנת לקבוע את הצרכים העתידיים שלהם ולעזור להם לבצע את הפעילויות השגרתיות שלהם.

מרפאים בעיסוק עובדים עם אנשים אשר חוו שינוי ביכולות הנפשיות ו/או הפיזיות כדי לסייע להם לחזור לשגרה.

סוגים שונים של ריפוי בעיסוק

ריפוי בעיסוק בילדים – יכול להיות שחשבתם לעצמכם מדוע ילדים זקוקים לריפוי בעיסוק. אולי אתם לא יודעים זאת, אך ריפוי בעיסוק יכול להיות יעיל עבור ילדים מעל גיל שנתיים, במיוחד אצל ילדים שחווים או חוו בעיות שונות כגון: מוגבלות התפתחותית, פציעות, התעללות, לקויות למידה, הפרעות נפשיות ועוד.

ריפוי בעיסוק גריאטרי – במידה ואתם לא מסוגלים לבצע פעולות שגרתיות כגון: לעיסה, רחצה, שליטה בשלפוחית השתן ועוד, חשוב שתדעו כי באמצעות ריפוי בעיסוק אתם יכולים ללמוד מחדש את המיומנויות הללו ובכך אתם יכולים להפוך את חייכם לפשוטים יותר.

ריפוי בעיסוק לבעלי אוטיזם – במידה ואתם מכירים אדם שסובל מאוטיזם, ספרו לו כי ריפוי בעיסוק יכול לסייע לו לשפר את הכישורים החברתיים והתקשורתיים שלו ולהתגבר על הקשיים שהוא חווה.

ריפוי בעיסוק לשיקום פיזי – במידה וחוויתם פגיעה או שמא הפכתם לנכים במידה מסוימת בעקבות תאונה, מרפאים בעיסוק אשר עוסקים בשיקום פיזי של מטופלים יכולים לעזור לכם. ריפוי בעיסוק במצבים מן הסוג הזה משלב בין ההיבטים הפיזיים והנפשיים ומסייע למטופלים להתאושש מהמצב בו הם נמצאים ולהסתגל אליו.

ריפוי בעיסוק לבריאות הנפש – במידה ואתם סובלים מהתקפי חרדה, התקפי פאניקה או שמא אתם מכירים אדם שסובל מכך, ריפוי בעיסוק יכול לסייע עם אמצעים שונים לטיפול עצמי ו/או למנוע חזרה של תסמינים אשר נוגעים להפרעות נפשיות שונות.

כיצד מתנהלים תהליכי ריפוי בעיסוק?

כדי להקל עליכם, חילקנו את האופן בו מתנהלים תהליכי ריפוי בעיסוק לחמישה חלקים שונים:

הפניה – בעלי מקצוע העוסקים בריפוי בעיסוק יכולים לספק גישה ישירה לשירותי ריפוי בעיסוק ללא כל הפנייה מאיש מקצוע אחר בתחום הבריאות. בנוסף על כך, מרפאים בעיסוק מקבלים הפניות משלל אנשים, בעלי מקצוע וארגונים.

הערכה – תהליכי ריפוי בעיסוק מתבססים על הערכות ראשוניות וחוזרות. בעל המקצוע עובד יחד עם הפרט, הקבוצה או הקהילה אשר עוברת תהליך ריפוי בעיסוק ועוזר להם להתמקד ביכולות האישיות שלהם ובגורמים סביבתיים אשר עשויים להשפיע על ביצוע פעולות שגרתיות חשובות.
הערכת המטופלים כוללת ביצוע ראיונות, תצפיות במסגרות שונות וגם התייעצות עם בעלי מקצוע נוספים.

תכנון – התוצאות של שלב ההערכה מהוות את הבסיס לתוכנית אשר מתייחסת למטרות התערבות קצרות וארוכות טווח. התוכנית הינה רלוונטית לשלב ההתפתחותי, לתפקידים, להרגלים, להעדפות אורח החיים ולסביבה בה חי המטופל, קבוצת המטופלים או הקהילה אשר עוברת תהליך של ריפוי בעיסוק.

התערבות – בשלב ההתערבות המיקוד הוא על תוכניות המתאימות לכל אדם אשר נועדו להקל על ביצוע של משימות שגרתיות וכדי להתאים מסגרות לאדם, לקבוצה או לקהילה אשר עוברת תהליך של ריפוי בעיסוק. לצורך הדוגמא, לימוד טכניקות חדשות ומתן ציוד כדי להקל על עבודה עצמאית במסגרת טיפול עצמי.

שיתוף פעולה – שיתוף פעולה ועבודת צוות הם נושאים חשובים מאוד במסגרת תהליכי ריפוי בעיסוק. שיתוף פעולה ותיאום עם בעלי מקצוע אחרים, משפחות ומטפלים חשובים במיוחד לצורך ביצוע נכון והפקת מיטב התועלת מן התהליך.

החשיבות של ריפוי בעיסוק

היתרונות הנלווים לריפוי בעיסוק מוסיפים לחשיבות של התהליך. המטרה העיקרית של ריפוי בעיסוק הינה לסייע לאנשים הסובלים ממוגבלויות פיזיות, התפתחותיות ורגשיות לנהל חיים עצמאיים ופרודוקטיביים, ובכך לשפר את איכות החיים שלהם.
לאחר שהבנתם כיצד עובדים תהליכים של ריפוי בעיסוק, כעת נציג בפניכם מספר נקודות שיעזרו לכם להבין את החשיבות של הריפוי בעיסוק:

ריפוי בעיסוק שם דגש על הערכה וטיפול במגבלות תפקודיות הנגרמות בעקבות תאונות או פציעות, מחלות, לקויות התפתחותיות או כל מצב אחר הקשור לבריאות.

ריפוי בעיסוק מספק מענה לצרכים הייחודיים של המטופל ובני משפחתו באמצעות טיפול, הדרכה וחינוך.

במהלך תהליכי ריפוי בעיסוק שמים דגש על שיפור חיי היומיום באמצעות עזרה במשימות בסיסיות, כמו למשל להתקלח ולהתלבש.

בחלק גדול מן המקרים ריפוי בעיסוק משולב עם שיטות טיפול אחרות על מנת לסייע למטופלים להתאושש בצורה הטובה ביותר לאחר השחרור מהטיפול.

מעל הכל, ריפוי בעיסוק לא מנסה לעזור למטופלים רק בחזרה לעבודתם אלא בכל משימה שהיא חלק מחיי היום יום שלהם.

Related Posts