איך המשפחה שלנו מעצבת את האישיות שלנו?

המשפחה שלנו לוקחת חלק משמעותי בעיצוב האישיות שלנו ומי שאנחנו בתור פרטים. מהרגע בו אנו נולדים, המשפחה שלנו היא המקור הראשון שלנו לאהבה, הדרכה ותמיכה שאנו חווים. ככל שאנו מתפתחים וגדלים, המשפחה שלנו ממשיכה להשפיע על האישיות שלנו ולעצב אותה באמצעות אמונות, ערכים והתנהגויות שהם מלמדים אותנו.
במאמר זה ריכזנו עבורכם מידע בנוגע לדרכים שונות בהן המשפחה שלכם עשויה להשפיע על האישיות שלכם.

כיצד המשפחה משפיעה עליכם ועל ההתנהגות שלכם?

המשפחה שלכם משפיעה על ההתנהגות שלכם בצורה משמעותית מאוד. אנו לומדים ממשפחתנו כל כך הרבה על איך עלינו לתקשר עם העולם ועם עצמנו. יחסים משפחתיים הם בעלי השפעה רצינית, במיוחד כאשר אנו צעירים, והם נכנסים עמוק מאוד אל תוך הנפש שלנו. כאשר אנו ילדים קטנים אנו סופגים כמויות עצומות של מידע מההורים שלנו, מהמשפחה שלנו ו/או מהמטפלים שלנו. המידע שאנו סופגים יכול להשפיע עלינו בדרכים שונות כאשר אנו גדלים:

בריאות פיזית – מגוון מחקרים שנעשו ברחבי העולם מצאו כי מערכות יחסים חיוביות עם קרובי משפחה מובילות להרגלים חיוביים יותר בהמשך החיים, כמו טיפול טוב יותר בעצמנו ובחירה במזון בריא. לעומת זאת, מערכות יחסים שליליות הגורמות ללחץ עלולות להוביל להרגלי אכילה לא בריאים ולטיפול עצמי גופני לקוי.

בריאות נפשית – מערכת תמיכה משפחתית חזקה וחיובית מגיל צעיר עשויה להוביל לבריאות נפשית טובה יותר כאשר אנו מתבגרים. בתור ילדים, עלינו להרגיש נתמכים ואהובים, מה שעשוי לספק לנו תחושה של מטרה בחיינו כאשר אנו גדלים ומתבגרים. לא תמיכה חיובית וחזקה מן המשפחה, בני אדם נוטים לגדול להיות אנשים פגיעים ולפתח הפרעות נפשיות.

בריאות רגשית – קיום יחסים חיוביים עם בני המשפחה שלנו יכול לעזור לנו ללמוד כיצד ליצור אינטראקציות עם אנשים שונים וכיצד לבנות חברויות עם ילדים אחרים בגילאים שונים. אנו יכולים ללמוד מכך גם כיצד לשתף אחרים וכיצד להפגין אמפתיה. לעומת זאת, מערכות יחסים לא בריאות בין אחים, כמו למשל יריבות או שמא תחרות על אהבתם של ההורים, עשויות להשפיע עלינו באופן רע בהמשך הדרך.

ערכים ואמונות

המשפחה שלנו היא המקור הראשון לערכים ולאמונות שאנחנו לומדים. הם אלו אשר מעצבים את תפיסת עולמנו ומשפיעים על החלטות ופעולות שאנו מבצעים.

הערכה עצמית

המשפחה שלנו היא בעלת תפקיד מכריע ומשמעותי בבניית ההערכה העצמית שלנו. חיזוקים חיוביים, תמיכה ועידוד מבני המשפחה שלנו יכולים לסייע לנו לפתח תחושת ערך עצמי חזקה.

תקשורת

הדרך בה המשפחה שלנו מתקשרת איתנו והדינמיקה התקשורתית בין בני המשפחה שלנו יכולה לעצב את כישורי התקשורת שלנו ואת סגנון התקשורת.

ויסות רגשות

הדרך בה המשפחה שלנו מגיבה לרגשות שונים ומתמודדת איתם יכולה להשפיע על הויסות הרגשי שלנו ועל כישורי ההתמודדות שלנו.

פתרון בעיות

בני המשפחה שלנו יכולים ללמד אותנו כיצד עלינו לגשת לבעיות שונות ולפתור אותן, באופן הזה הם יכולים לעזור לנו לעצב את יכולת פתרון הבעיות שלנו.

מיומנויות חברתיות

בני המשפחה שלנו הם למעשה הקבוצה החברתית הראשונה איתה אנו מתקשרים, האופן בו בני משפחתנו מתקשרים איתנו ועם אנשים אחרים יכול להשפיע על הכישורים החברתיים שלנו ולהשפיע על היכולת שלנו ליצור מערכות יחסים.

חוסן

המשפחה שלנו ממלא תפקיד משמעותי בבניית החוסן הנפשי שלנו בכך שהיא מלמדת אותנו כיצד להתמודד עם אתגרים שונים ועם רגעי מצוקה.

זהות

למשפחה שלנו יכולה להיות השפעה משמעותית על תחושת העצמי והזהות שלנו. הערכים, האמונות והמסורות שעוברים במשפחה שלנו יכולים לעצב את תחושותינו, מי אנחנו ומאיפה אנחנו באים.

עלינו לזכור כי הדרכים בהן המשפחה שלנו משפיעה על האישיות שלנו הן מגוונות ומורכבות. בני המשפחה שלנו הם לא הגורם היחיד אשר משפיע על האישיות שלנו, אך הם ללא כל ספק גורם חשוב מאוד. גם הבחירות שאנו עושים, הסביבה בה אנו מבלים והחוויות שאנו חווים הן בעלי השפעה משמעותית.
כאשר אנו מודעים לדרכים בהן בני המשפחה שלנו יכולים להשפיע על האישיות שלנו, אנו יכולים להבין את עצמנו בצורה טובה יותר וכך לבצע שינויים חיוביים בחיים שלנו.

האם המשפחה שלנו יכולה להשפיע על מערכות היחסים שלנו עם חברים ועמיתים?

ככל שאנו גדלים ומתבגרים, אנו מתחילים להתייחס לאנשים שמזכירים לנו בני משפחה מסוימים, מאחר וזה מעלה דברים מהעבר שלנו שאנחנו לא מודעים אליהם. לדוגמה, אם הייתה לכם מערכת יחסים גרועה עם אבא שלכם, אתם עלולים לכעוס על מישהו שאתם פוגש שמזכיר לכם אותו. עם זאת, זה עובד גם הפוך. אתם יכול לבנות קשרים בריאים עם אנשים שמזכירים לכם מערכת יחסים חיובית שהייתה לכם עם אבא שלכם.

מה זה קשר משפחתי בריא?

קשר משפחתי בריא הוא קשר בו כולם מרגישים אהובים, בטוחים ונתמכים זה על ידי זה. קשר בו כל בני המשפחה מרגישים בנוח אחד עם השני ומעודדים אחד את השני להתפתח ולגדול.

כיצד ניתן לשמור על קשר טוב עם המשפחה שלנו?

קשרים משפחתיים בריאים יכולים להיות מושגים על ידי בילוי זמן איכות ביחד כמשפחה, פתרון בעיות ביחד ,תקשור יעיל מילולי ודרך מעשים אשר מראים כמה אתם אוהבים אחד את השני.

חשוב לזכור שמערכות יחסים הן משהו אורגני והן נמצאות במצב מתמיד של שינוי. על מנת שההורים ישמרו על קשר בריא עם ילדיהם, חשוב מאוד שהם יתנו להם מספיק מקום להתפתח באופן עצמאי. לעתים קרובות הורים עושים טעות ומתייחסים לילדיהם כאילו הם צעירים יותר ממה שהם באמת.

מרחב אישי לילדים ובמיוחד לבני נוער חשוב מאוד שכן הוא נותן להם זמן לעשות עבודה פנימית, לגלות את עצמם ולהיות עצמאיים יותר. זהו מרחב גידול בעל ערך שבו הם לומדים לגלות מה הם רוצים מהחיים.

לרוע המזל, חלק מההורים דוחפים את ילדיהם לחיות את החלומות שהיו להם פעם לעצמם. במילים אחרות, הם חיים את חייהם דרך הילדים שלהם. סימנים לכך שאתם עושים זאת הם שאתם אובססיביים לגבי הפעילויות של הילדים שלכם ו/או מאלצים אותם לעשות דברים שנראים שלא מעניינים אותם. זה יכול להזיק מאוד לזהות העצמית של הילדים שלכם.

באילו מקרים יש צורך בטיפול משפחתי?

טיפולים משפחתיים יכולים להיות שימושיים במקרים בהם יש בעיות שהופכות בלתי ניתנות לפתרון ומפריעות לחיי היומיום שלכם ושל בני המשפחה שלכם. במקרים מסוג זה עזרה חיצונית עשויה להיות מועילה.

טיפול משפחתי הוא לא משהו שאתם צריכים להירתע ממנו. זו יכולה להיות הזדמנות לכל בני המשפחה להתפתח ולצמוח. העובדה שמישהו מבחוץ מעיר, מדבר ומצביע על דפוסים יכולה לעזור לכל בני המשפחה לפתח מודעות עצמית טובה יותר ופרספקטיבה חדשה.

לכל משפחה יש תרבות משלה. הטיפול יכול להתבונן במתרחש ולהעיר הערות לגבי האופן שבו בני המשפחה מתקשרים זה עם זה. זה יכול לגרום לכם לתהות מהי התנהגות “נורמלית” או מקובלת.

Related Posts