דיאזפם – כל מה שצריך לדעת

תרופת דיאזפאם הינה תרופה המשמשת לטיפולים קצרי טווח בהתקפים ובהפרעות חרדה. התרופה פועלת על תאי עצב במטרה להרגיע פעילות חשמלית חריגה בתוך המוח.
דיאזפאם היא תרופה מרגיעה בה עושים שימוש לצורך טיפול בחרדות, לצורך הרגעת השרירים בגוף, בתור תרופת נגד לפרכוסים ולעיתים התרופה ניתנת למטופלי בשל ההשפעות המרגיעות שלה.
מומחים אינם יודעים להסביר בצורה מדוייקת כיצד התרופה עובדת, אולם חלק גדול מהם מאמינים כי ההשפעות המרגיעות של התרופה נובעות מן היכולת שלה להיקשר בצורה חזקה לקולטנים מסוימים במוחנו ולהגביר את הזיקה לנוירוטרנסמיטורים מסוימים.
תרופת דיאזפאם משתייכת לקבוצות תרופות המכונה בנזודיאזפינים.

מהם היתרונות של שימוש בדיאזפאם?

ריכזנו עבורכם מידע בנוגע לחלק מן היתרונות הבולטים ביותר של שימוש בדיאזפם:

דיאזפאם משמש להקלה קצרת טווח במקרים של חרדה, להקלה על תסמינים אשר נוגעים לגמילה מאלכוהול וגם להקלה על התכווצויות שרירים.

ניתן לעשות שימוש בתרופה גם לצורך טיפול בהתקפים ממושכים בשילוב עם תרופות נוספות נגד התקפים.

מהם החסרונות של שימוש בדיאזפאם?

ריכזנו עבורכם מידע בנוגע לחלק מתופעות הלוואי הבולטות ביותר אשר עלולות להופיע כתוצאה מנטילת דיאזפאם:

חולשה בשרירים, חוסר יציבות בעמידה, תחושת עייפות והברת הסיכון לנפילות באופן כללי.

שימוש בדיאזפאם עשוי לגרום גם לדיכאון, כאבי ראש, בלבול, הפרעות במערכת העיכול, ראייה מטושטשת ולחץ דם נמוך.

שימוש בדיאזפאם עלול להוביל לפגיעה ביכולת התגובה של אדם ולהשפיע על היכולת שלו לנהוג או שמא להפעיל מכשירים ומכונות. יש להימנע מצריכת אלכוהול בעת נטילת דיאזפאם.

דיאזפאם עשוי להוביל להתמכרות ועלול לגרום לתלות פיזית ורגשית. מומלץ להשתמש במינון הנמוך ביותר לפרק הזמן הקצר ביותר.

תסמיני גמילה ( לרבות רעד, התכווצויות, הקאות, הזעות, עוויתות או נדודי שינה ) עלולים להתעורר כתוצאה מהפסקה פתאומית לאחר טיפול ממושך. יש להוריד מינונים או להעלות מינונים בהתאם להמלצת הרופא.

במקרים נדירים עלול לגרום לדיכאון נשימתי (נשימה איטית ורדודה בצורה יוצאת דופן). הסיכון גדול יותר אצל אנשים אשר נוטלים מינונים גדולים יותר של דיאזפאם, אצל אנשים עם בעיות נשימה קיימות, או במקרים בהם משתמשים בדיאזפאם בנוסף לתרופות אחרות הגורמות גם לדיכוי נשימתי (כגון אופיואידים).

בדומה לתרופות נוגדות פרכוסים אחרות, דיאזפאם עלול להגביר את הסיכון למחשבות אובדניות או התנהגות אשר עשויה להיות מורגשת כבר שבוע לאחר צריכת התרופה.

בחלק מן המקרים עלולות להתרחש תגובות פרדוקסליות (תגובות הפוכות מהתגובות אליהן מצפים). התסמינים כוללים חרדה, תסיסה, זעם, הפרעות שינה, חוסר עכבות מיני או הזיות.

התרופה עשויה לקיים אינטראקציה עם מספר תרופות אחרות כולל אופיואידים, תרופות אחרות הגורמות להרגעה (כגון אלכוהול, תרופות אנטי-פסיכוטיות, תרופות נוגדות דיכאון או אנטי-היסטמינים מרגיעים), קלוזפין, פרובנציד ואלפרואט.

התרופה עשויה שלא להתאים לאנשים מסוימים ביניהם: אנשים אשר סובלים ממחלת נשימה קיימת (כגון COPD או דום נשימה בשינה), אנשים עם היסטוריה של שימוש לרעה בסמים או באלכוהול, אנשים הנמצאים בסיכון גבוה לנפילות, נשים בהריון, או אנשים עם מחלת כליות או כבד. קשישים עשויים להיות רגישים במיוחד להשפעות של דיאזפאם. נשים לא צריכות להניק את התינוקות שלהן בזמן קבלת דיאזפאם.

מה חשוב לספר לרופא טרם מתחילים ליטול דיאזפאם?

טרם אתם מתחילים ליטול דיאזפאם ספרו לרופא שלכם אם אתם אלרגיים לתרופה או שמא אתם אלרגיים לתרופות אחרות אשר משתייכות לקבוצת הבנזודיאזפינים. בנוסף על כך יש לספר לרופא אם יש לכם אלרגיות אחרות. תרופת דיאזפאם עלולה להכיל בתוכה חומרים לא פעילים אשר עלולים להוביל לתגובות אלרגיות או לבעיות שונות.

טרם אתם מתחילים ליטול דיאזפאם ספרו לרופא שלכם על ההיסטוריה הרפואית שלכם, התייחסו במיוחד למחלות שרירים, בעיות ריאות/נשימה, הפרעות נפשיות ( כמו למשל מחשבות אובדניות, פסיכוזה ודיכאון ), היסטוריה אישית או משפחתית של שימוש יתר בחומרים או התמכרות ( כמו למשל התמכרות לסמים או צריכת יתר של אלכוהול ), מחלות כבד, מחלות כליות וגלאוקומה.

תרופת דיאזפאם עשויה לגרום לסחרחורות, תחושת ישנוניות, וגם לטשטוש ראייה. במידה ואתם צורכים אלכוהול או קנאביס התחושות עלולות להתגבר אף יותר. אין לבצע משימות הדורשות ערנות ו/או ראייה צלולה תחת השפעת התרופה. במידה ואתם צורכים קנאביס ספרו על כך לרופא שלכם.

טרם אתן מתחילות ליטול דיאזפאם ספרו לרופא שלכן אם אתן נמצאות בהריון או אם אתן מתכננות להיכנס להריון. אסור להיכנס להריון במהלך השימוש בדיאזפאם. התרופה עלולה לגרום נזק לתינוק טרם הוא נולד. תינוקות שזה עתה נולדו לאמהות אשר עושות שימוש בתרופה זו בשלב מאוחר של ההריון עלולים לסבול מתסמינים שונים לרבות: נשימה איטית/רדודה, בכי ללא הפסקה, רעד או בעיות בהאכלה. אם אתן נכנסות להריון, שוחחו מיד עם הרופא שלכן על הסיכונים והיתרונות של תרופה זו.

כיצד יש להשתמש בתרופה?

קראו את מדריך התרופות שסופק על ידי הרוקח שלכם טרם אתם מתחילים ליטול דיאזפאם ובכל פעם שאתם מקבל אספקה נוספת. אם יש לכם שאלות מסוימות, שאלו את הרופא או הרוקח.

התרופה מגיעה בתור טבליה, תמיסה או בתור תרכיז (נוזל) לנטילה דרך הפה. ברוב המקרים התרופה נלקחת בין פעם אחת לבין ארבע פעמים ביום וניתן ליטול אותה על בטן ריקה או מלאה. עקבו אחר ההוראות
על תווית המרשם שלכם בקפידה, ובקשו מהרופא או הרוקח שלך להסביר לכם כל חלק שאתם לא מבינים. קחו דיאזפאם בדיוק לפי ההוראות.

תרכיז דיאזפאם מגיע עם טפטפת מסומנת לצורך מדידת המינון. בקשו מהרוקח או מהרופא שלכם להראות לכם כיצד עליכם להשתמש בטפטפת. יש לדלל את התרכיז במים, מיץ או משקה מוגז ממש לפני נטילתו. ניתן גם לערבב עם רסק פירות לפני נטילת המנה. יש לערבב את התערובת בעדינות למשך מספר שניות. יש לקחת את כל התערובת באותו רגע, אין לאחסן את התערובת לצורך שימוש עתידי.

המינון אותו תקבלו מבוסס על המצב הרפואי שלכם, על הגיל שלכם ועל התגובה שלכם לטיפול. אסור להגדיל את המינון או להשתמש בתרופה לעיתים קרובות יותר או שמא למשך זמן רב יותר ממה שהמליץ לכם הרופא. פעולה זו לא תעזור למצבכם להשתפר בצורה מהירה יותר, והסיכון שלכם לסבול מתופעות לוואי רק יגדל.
במקרים בהם עושים שימוש בתרופה במשך תקופת זמן ארוכה, קיים סיכוי כי התרופה תפסיק להשפיע. שוחחו עם הרופא שלכם במידה והתרופה מפסיקה לפעול כראוי.

אף על פי שתרופה זו עוזרת לאנשים רבים, בחלק מן המקרים היא עלולה לגרום להתמכרות. סיכון זה עשוי להיות גבוה יותר אם יש לכם הפרעות הנוגעות לשימוש בסמים (כגון שימוש יתר או התמכרות לסמים/אלכוהול). קחו תרופה זו בדיוק בהתאם למינון שהמליץ לכם הרופא על מנת להוריד את הסיכון להתמכרות.

הימנעו מאכילת אשכוליות או משתיית מיץ אשכוליות כאשר אתם משתמשים בתרופה, אלא אם כן הרופא שלכם אמר לכם שאתם יכולים לעשות זאת ללא חשש. אשכולית עלולה להגביר את הסיכוי לתופעות הלוואי של תרופה זו.

במידה ושכחתם ליטול מנה של התרופה, קחו אותה ברגע שאתם נזכרים בכך. אם נזכרתם בסמוך לזמן בו אתם צריכים ליטול את המנה הבאה שלכם, קחו רק מנה אחת. אסור ליטול מנות כפולות או נוספות.

Related Posts