הפרעת אישיות נרקיסיסטית – מה זה אומר?

תחושת ערך עצמי גבוה יכולה להיות דבר טוב לעיתים. למעשה, ישנם חוקרים רבים אשר מאמינים כי לאלו שיש להם דעות גרנדיוזיות לגבי עצמם הם יותר קשוחים מבחינה נפשית, פחות לחוצים ובעלי סיכויים נמוכים יותר לדיכאון.

הפרעת אישיות נרקיסיסטית היא אחת מ-10 הפרעות אישיות המוכרות ביותר במדריך האבחוני והסטטיסטי להפרעות נפשיות. חלק מסימני ההיכר הבולטים ביותר של הפרעת אישיות נרקיסיסטית הם: תחושה מנופחת של חשיבות עצמית, חוסר אמפתיה לאחרים, וצורך עמוק בתשומת לב או הערצה מתמדת.

בעוד שמישהו עם הערכה עצמית של הפרעת אישיות נרקיסיסטית יכול להתנהג בצורה לא שגרתית, למרבה האירוניה, הוא גם יכול להיות סופר שביר, ותלוי באימות חיצוני. אלו הסובלים מהפרעת אישיות נרקיסיסטית מאמינים לפנטזיות גרנדיוזיות בנוגע לעצמם (כלומר, הם חכמים יותר, מושכים יותר ומוצלחים יותר מכל מי שהם מכירים), הם מכריעים אנשים אחרים בקלות, ובדרך כלל יכנסו לכל שיחה או מצב כדי לגרום לעצמם להרגיש טוב יותר או נעלה. להרגיש “פחות ממושלם” זה מאוד לא נוח לאנשים נרקיסיסטיים, והם יגנו על עצמם מפני זה בכל מחיר.

הפרעת אישיות נרקיסיסטית גורמת לבעיות במגוון תחומים בחיים רב, כגון: הקמת מערכת יחסים, עבודה, עניינים פיננסיים ועוד. אנשים הסובלים מהפרעת אישיות נרקיסיסטית עשויים להרגיש במקרים רבים עצובים ומאוכזבים כאשר הם לא מקבלים את הפריבילגיות הייחודיות או היחס המיוחד שהם סבורים שמגיעים להם. הם עשויים למצוא את מערכות היחסים שלהם בעייתיות ולא מספקות, ואילו אחרים עשויים שלא ליהנות מן הסביבה שלהם.

טיפול בהפרעת אישיות נרקיסיסטית מתמקד בטיפול בשיחות, הנקרא גם פסיכותרפיה.

הפרעת אישיות נרקיסיסטית משפיעה על יותר גברים מאשר נשים, ולעתים קרובות היא מתחילה בגיל ההתבגרות או בשלב הבגרות המוקדמת. חלק מהילדים עשויים להראות תכונות של נרקיסיזם, אבל זה לרוב אופייני לגילם ולא אומר שהם ימשיכו לפתח הפרעת אישיות נרקיסיסטית.

מהם התסמינים של הפרעת אישיות נרקיסיסטית?

רמת החומרה והתסמינים של הפרעת אישיות נרקיסיסטית יכולים להשתנות מאדם לאדם. חלק מן התסמינים הבולטים ביותר של הפרעת אישיות נרקיסיסטית הם:

תחושת חשיבות עצמית גבוהה ובלתי סבירה, דרישה להערצה מתמדת ומוגזמת.

אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית בדרך כלל מרגישים שמגיעות להם זכויות יתר ויחס מיוחד.

אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית מצפים להיות מוכרים כאנשים עליונים גם ללא כל הישג.

אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית מנסים לגרום להישגים וכישרונות להיראות גדולים יותר ממה שהם באמת.

אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית עסוקים לעיתים קרובות בפנטזיות על כוח, הצלחה, יופי, הוקרה, כבוד וכן הלאה. הם נוטים ליצור נרטיבים בלתי סבירים ולהאמין להם, נרטיבים הנוגעים להצלחה שלהם, למערכות היחסים שלהם ואפילו למראה החיצוני שלהם כדי להרגיש מיוחדים ובשליטה.

אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית מאמינים כי הם עדיפים על פני אנשים אחרים וכי הם יכולים לבלות רק עם אנשים מיוחדים כמותם או להיות מובנים רק על ידי אנשים מיוחדים כמותם.

אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית הם ביקורתיים ומזלזלים באנשים שהם מרגישים שהם לא חשובים.

אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית מצפים להטבות מיוחדות מאחרים ומצפים מאשים אחרים לעשות מה שהם רוצים מבלי שיאמרו להם.

אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית ינצלו אנשים אחרים כדי להשיג את מה שהם רוצים.

אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית הם חסרי יכולת או חסרי רצון להכיר בצרכים וברגשות של אנשים אחרים. הם יכולים להיות רגישים במיוחד לאופן בו אנשים מתייחסים אליהם ומגיבים לצרכים ולרגשות שלהם, אך מן הצד השני, הם אינם יכולים לשים את עצמם בנעליים של אחרים ולהזדהות עם החוויות שלהם. הם עשויים לזלזל באחרים ואף להציק להם כדי להרגיש יותר טוב עם עצמם. הם אף פעם לא נכנסים למערכות יחסים עמוקות וזה גם לא מפריע להם.

אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית מקנאים באנשים אחרים ומאמינים כי אחרים מקנאים בהם.

התנהגות מתנשאת ו/או רברבנית.

בנוסף על כך, אנשים הסובלים מהפרעת אישיות נרקיסיסטית חווים קושי בהתמודדות עם כל דבר שהם רואים כביקורת. אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית עשויים ל:

להפוך לחסרי סבלנות ו/או לכועסים במקרים בהם הם לא זוכים להכרה או יחס מיוחד.

לחוות קשיים רבים בקיום אינטראקציה עם אנשים אחרים.

להגיב בזלזול ובזעם ולנסות להקטין אנשים אחרים ולזלזל בהם כדי לגרום לעצמם להרגיש עליונים.

להתקשות לנהל את הרגשות וההתנהגות שלהם.

לחוות קשיים רבים במסגרת התמודדות עם לחצים, מתח ושינויים.

להימנע ממצבים בהם הם עלולים לחוות כישלון.

להרגיש מדוכאים מאחר והם נופלים משלמות.

כיצד מאבחנים הפרעת אישיות נרקיסיסטית?

הפרעת אישיות נרקיסיסטית היא אינה תופעה אותה ניתו לאבחן על ידי בדיקות דם, בדיקות MRI או בהתאם לקנה מידה ספציפי ומדויק. על פי המדריך האבחוני והסטטיסטי להפרעות נפשיות, על אדם להציג רק כ-55% מן התסמינים וההתנהגויות השונות על מנת להיחשב כאדם הסובל מהפרעת אישיות נרקיסיסטית. אבחנה בהפרעת אישיות נרקיסיסטית עשויה להיות משימה מורכבת מאחר ואנשים נרקיסיסטים חושבים בדרך כלל כי אין בהם אף בעיה ולכן הם כמעט ולא ניגשים לטיפול.

עובדה זו עשויה להסביר באופן חלקי מדוע אנו עשויים להרגיש שאנו מכירים ונתקלים באנשים נרקיסיסטים רבים, אך רק כ-5% מהאנשים סובלים באמת מהפרעת אישיות נרקיסיסטית.

נרקיסיזם תלוי בתכונות אישיות בלבד – רובן שליליות מבחינה אובייקטיבית (די קל לתייג מישהו עם הנטיות האלה בתור, אדם לא נעים). אבל פסיכולוגים נזהרים במיוחד בעת בה הם מאבחנים את אישיותו של מישהו.

אבחון הפרעת אישיות נרקיסיסטית קליני ניתן לאנשים שחווים קשיים חברתיים, תעסוקתיים ומצוקה סובייקטיבית – זוהי הדרך שלהם לומר כי ההתנהגות הנרקיסיסטית שלהם לא רק פוגעת בעבודה ובחיים האישיים שלהם, אלא שהם בעצם מודעים לכך שהיא הרסנית, וזה גורם להם לאי נוחות.

במילים אחרות, אם אדם מתנהג בצורה מתנשאת, לא מתחשבת, גרנדיוזית, חסרת אמפתיה, אינו רואה בעיה בדרך שבה הוא חי את חייו, הוא ככל הנראה נרקיסיסט. קלינאי בדרך כלל לא יאבחן נרקיסיסט עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית עד שהוא ינסה להילחם בהתנהגות שלו ויבקש עזרה לשנות אותה.

מתי כדאי לפנות לרופא?

אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית לא אוהבים לחשוב כי משהו לא בסדר איתם ולכן ברוב המוחלט של המקרים הם אינם פונים לטיפול. במקרים בהם הם כן מחפשים אחר טיפול, ככל הנראה שזה בעקבות תסמיני דיכאון, שימוש לרעה באלכוהול או סמים, או בעיות אחרות בבריאות הנפש. דברים שהם רואים בתור עלבון להערכה העצמית שלהם עשויים להקשות עליהם לקבל טיפול ולהמשיך בטיפול.

במידה ואתם מזהים בהתנהגות שלכם תסמינים המעידים על הפרעת אישיות נרקיסיסטית או שמא אתם מרגישים מוצפים בתחושת עצבות, אנו ממליצים לכם לפנות לספק שירותי בריאות מקצועי או לספק שירותי בריאות הנפש. טיפול נכון ומקצועי יכול להפוך את החיים שלכם להרבה יותר מהנים ונעימים.

כיצד מטפלים באנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית?

לאלו שכן פונים לעזרה, פסיכותרפיה יכולה להוות דרך טיפול נהדרת מאחר והיא מסייעת להגביר את החמלה והאמפתיה.
במהלך הפגישות עם המטפל, המטופלים לומדים כיצד להתייחס בצורה טובה יותר לאנשים אחרים, מה שיכול לעזור להם לפתח יחסים בינאישיים טובים יותר, כמו כן המטופלים לומדים להבין את הרגשות שלהם בצורה טובה יותר ומדוע הם מרגישים כפי שהם מרגישים.
במסגרת הטיפולים, נהוג לעבוד עם אנשים הסובלים מהפרעת אישיות נרקיסיסטית על:

קבלה ושמירה על קשרים עם חברים לעבודה ועם בני משפחה.

קבלת ביקורות וכישלונות.

הבנת רגשות וויסות שלהם.

צמצום הרצון להשיג מטרות בלתי סבירות.

במידה ואתם סובלים מהפרעת אישיות נרקיסיסטית אל תצפו לשנות את ההתנהגות שלכם תוך טיפול אחד בלבד, טיפולים בהפרעת אישיות נרקיסיסטית עשויים להימשך זמן רב ולהיות מורכבים. בדומה לבעיות נפשיות אחרות, בחלק גדול מן המקרים המטופל צריך להיות בעל מוטיבציה גבוהה יותר מזו של מטופל טיפוסי על מנת להצליח לפתור את הבעיה.

במסגרת הטיפולים, אלו הסובלים מהפרעת אישיות נרקיסיסטית נוטים להיות חסרי אמון בטיפול וחסרי רצון לעבור את הטיפול, מפגינים תגובות שליליות ובחלק גדול מן המקרים נושרים מן הטיפולים בשלב מוקדם יחסית. מאחר והטיפולים עוסקים בעיקר בתכונות האישיות של האדם, אשר נחשבות יציבות לתקופת זמן ארוכה, הם עשויים להימשך שנים רבות עד שהמטופל יראה שינוי בעצמו.

Related Posts