קלינאות תקשורת – כל מה שרציתם לדעת

קלינאות תקשורת ( יכולה להיקרא גם “ריפוי בדיבור” ) הינה שיטת טיפול פרא רפואית אשר מסייעת למבוגרים וילדים לשפר את כישורי התקשורת והשפה שלהם. ישנן סיבות רבות אשר משפיעות על היכולת של בני אדם לדבר או לתקשר בצורה יעילה, באמצעות קלינאות תקשורת ניתן לשפר את איכות החיים במידה משמעותית. אנו ממליצים לכם לשוחח עם ספק שירותי הבריאות שלכם על קלינאות תקשורת במידה ואתם או הילדים שלכם מתקשים לדבר, להבין או להשתמש בשפה.

קלינאות תקשורת – על מה אנחנו מדברים

קלינאות תקשורת היא שיטת טיפול המשפרת את היכולת לדבר ולהשתמש בכישורי שפה אחרים. שיטה זו מסייעת לאנשים להביע את המחשבות שלהם ולהבין מה אנשים אחרים אומרים להם. קלינאות תקשורת יכולה לשפר גם מיומנויות שונות כמו זיכרון והיכולת לפתור בעיות.

במהלך הטיפולים אתם תעבדו עם קלינאי תקשורת ( יכול להיקרא גם פתולוג בדיבור ) אשר יסייע לכם למצוא תרגילים וטיפולים העונים על הצרכים הספציפיים שלכם. יש אנשים שצריכים עזרה בדיבור ובתקשורת. אחרים זקוקים לריפוי בדיבור כדי לעבד ולהבין טוב יותר את השפה.

קלינאות תקשורת יכולה לעזור לכם לשפר את:

כישורי השפה המוקדמים (במיוחד אצל ילדים שלומדים לדבר ולתקשר).
היכולת להשתמש בקול שלכם.
הבנת שפה (עד כמה אתם מבינים מילים ושפה).
רהיטות השפה שלכם (באיזה רמה אתם יכולים להשתמש בשפה).
בהירות והבעה (היכולת שלכם להביע ולהסביר מה שאתם רוצים).

איך ניתן לדעת אם אנו זקוקים לקלינאות תקשורת?

במידה והרופא שלכם חושד כי אתם או שמא הילדים שלכם סובלים מהפרעות דיבור, הוא ימליץ לכם על מספר בדיקות ראשוניות. אותן בדיקות יעזרו לרופא לקבוע את הגורם הבסיסי לבעיית התקשורת אותה אתם עם ילדכם חווים.

לצורך הדוגמא, אם הילד שלכם חווה בעיות בתקשורת, קיים סיכוי כי הרופא המטפל שלו יפנה אותו לאודיולוג כדי שיערוך לו בדיקת שמיעה. במידה והילד שלכם יעבור את בדיקת השמיעה, יכול להיות כי הוא יצטרך לעבוד עם קלינאי תקשורת.

באילו סוגים של הפרעות אפשר לטפל באמצעות קלינאות תקשורת?

קלינאות תקשורת יכולה להיות מועילה עבור כל אדם עם הפרעת תקשורת. בנוסף על כך, ספק שירותי הבריאות שלכם עשוי להציע לכם טיפול בדיבור אם יש לכם לקות שמיעה או מצב בריאותי אשר מקשה על הבליעה. הרופא שלכם עשוי להמליץ ​​על טיפול בדיבור כדי לעזור ב:

הפרעות שפה

הפרעת שפה במהלך תקופת הילדות יכולה להשפיע על יכולתו של הילד ללמוד לדבר, לתת שמות לפריטים וחפצים ולבנות משפטים שלמים. למרות שהגורמים להפרעות אלו לרוב אינם ברורים, גורמי הסיכון העיקריים הידועים כוללים בעיות שמיעה, בעיות התפתחותיות כלליות והפרעות אשר משפיעות על התפתחותו של המוח.

הפרעות שפה אצל מבוגרים ברוב המוחלט של המקרים יהיו תוצאה של פגיעה מוחית או מחלה. אנשים שעברו שבץ מוחי, למשל, מתקשים לעתים קרובות ליצור משפטים או לזכור מילים. סוג זה של הפרעה נקרא אפזיה.

הפרעות דיבור

אנשים אשר סובלים מהפרעות דיבור מתקשים להפיק את צלילי הדיבור, לומר מילים בבהירות או לדבר באופן שוטף.

ילדים מתקשים לעתים קרובות בהגייה, ויכולים להשמיע קולות או להחליף צלילים מסוימים באחרים. הפרעות דיבור עשויות להיות תוצאה של הפרעות התפתחותיות, אולם גם גורמים פסיכולוגיים עשויים לשחק תפקיד. למבוגרים עם מחלות נוירולוגיות יש לפעמים גם הפרעות דיבור, ולעתים קרובות זה מקשה על היכולת להבין אותם.

קבוצה נוספת של הפרעות דיבור נוגעת לבעיות הכרוכות בבעיות בזרימה או באחידות הדיבור. אנשים עם הפרעה מסוג זה עלולים לגמגם או “לדבר בצורה מבולגנת”, למשל. כאשר אנשים מגמגמים, לעתים קרובות יש הפסקות שקטות בדיבור שלהם, או שהם חוזרים או מאריכים צלילים או הברות מסוימות. במקרים רבים דיבור מהיר באופן חריג יכול להפוך את ההגייה ללא מדויקת או לגרום למצב בו לא הוגים צלילים מסוימים או חלקי מילים.

הפרעות קול (דיספוניה)

כאשר אנו מדברים על הפרעת קול אנחנו למעשה מדברים על שינוי מתמשך בקול של מישהו. אנשים אשר סובלים מהפרעות קול עשויים להישמע מתוחים, צרודים או כמעט שקטים לחלוטין. לעתים קרובות הקול חלש מהרגיל – במילים אחרות, הקול נסדק בקלות או שהאדם אינו מסוגל לדבר בקול רם. הפרעות קול עלולות לנבוע מדיבור יתר על המידה או מדיבור חזק מדי, משימוש בטכניקת נשימה שגויה, או בעקבות בעיות בתיבת הקול (גרון) כמו גושים קוליים. סיבות פסיכולוגיות כמו דיכאון או תגובה לאירוע מעיק יכולות לשנות גם את קולו של אדם.

בעיות בליעה

בדרך כלל אנשים סובלים מבעיות בליעה מאחר ותנועות השרירים המעורבים בבליעה בגופם מושפעות. בעקבות כך נוצרת בעיה בהובלת מזון דרך הגרון והפה. בחלק גדול מן המקרים הסיבה לבעיות בליעה נובעת ממחלה כלשהי או מהפרעה במערכת העצבים, כמו למשל מחלת פרקינסון, טרשת נפוצה, דמנציה ועוד. במקרים בהם מזון מגיע לריאות כתוצאה מהפרעת בליעה, מדובר במצב שעלול להוביל לסיבוכים מסכני חיים.

הפרעות קליטה

אנשים אשר סובלים מהפרעות קליטה חווים קושי בהבנה ו/או בעיבוד של מה שאחרים אומרים להם. זה יכול להיות מאחר ויש להם אוצר מילים מוגבל, מאחר והם מתקשים לעקוב אחר הוראות או מאחר והם לא מעוניינים במה שאחרים אומרים.

הפרעות תהודה

הפרעות תהודה הן מצבים בריאותיים שונים אשר משפיעים על האף או על חללי הפה. אותם מצבים בריאותיים יכולים להוביל למצב של חסימת זרימת האוויר ולשנות את הרעידות שעוזרות לבני אדם לשמוע צלילים. שקדים נפוחים ועוד מצבים בריאותיים אחרים אשר משפיעים על מבנה האף והפה עשויים להוביל להיווצרותן של בעיות תהודה.

מהו הגיל המתאים ביותר לקלינאות תקשורת?

כל מי שזקוק לעזרה בכישורי הדיבור ו/או השפה יכול להפיק תועלת מקלינאות תקשורת. לא קיים גיל המוגדר כגיל הטוב ביותר או הנכון ביותר לקבל בו סיוע. גם ריפוי בדיבור בילדים וגם ריפוי בדיבור למבוגרים יכולים לעזור לכל אדם הסובל מהפרעות תקשורת.
מחקרים מצאו שילדים הזקוקים לקלינאות תקשורת הם בעלי ההצלחה הגדולה ביותר כאשר הם מתחילים את התהליך בשלב מוקדם ומתרגלים בבית עם אדם אהוב.

באילו טכניקות טיפול משתמשים במהלך פגישות קלינאות תקשורת?

עבור ילדים, פגישות קלינאות תקשורת כוללת ברוב המקרים משחקים, למשל משחקי לוח מבוססי שפה.
עבור מבוגרים, פגישות קלינאות תקשורת כוללת בעיקר מיקוד בשיפור או בנייה מחדש של מערכי מיומנויות מסוימים כמו למשל חיזוק התיאום בין המוח והפה.
כיום ישנן מגוון טכניקות שונות המשמשות לצורך ריפוי בדיבור, כל טכניקה מתאימה להפרעה אחרת. בחלק גדול מן המקרים נדרשת סדרת טיפולים ארוכה, כאשר אורכו הממוצע של טיפול נע בין חצי שעה לשעה. הטיפולים יכולים להתקיים בקבוצות או אחד על אחד.

חלק מטכניקות הטיפול הפופולריות ביותר בהן נעשה שימוש במסגרת קלינאות תקשורת הן:

תרגילי לשון ופה – קלינאי התקשורת מציג בפני המטופלים תרגילים ותנועות שונות שמטרתן לחזק אתה הלשון והפה. תרגילים אלו מסייעים למטופלים לאמן את הלשון שלהם לנוע בדפוסים מתואמים.

תנועות פנים – שליטה על הבעות הפנים יכולה לסייע לשפר את הכישורים המוטוריים. בחלק מן המקרים קלינאי תקשורת גורמים למטופלים לחייך או לכווץ את השפתיים שלהם, ואז הם מרפים את הפנים שלהם.

קריאה בקול רם – במקרים בהם הפרעות דיבור מונעות ממטופלים להזיז את הלשון והפה שלהם בצורה תקינה, קריאה בקול רם יכולה לסייע לחיזוק הקשר בין המוח לפה.

משחקי מילים – מחקרים שונים שנערכו ברחבי העולם מצאו כי משחקי זיכרון, תשבצים ומשחקי חיפוש מילים עוזרים לשמור על תפקוד קוגניטיבי ומשפרים מיומנויות חשיבה.

תרגילים המצריכים מן המטופלים להבדיל בין צלילים בודדים לבין הברות.

סיוע בתקשורת באמצעות אמצעים שונים כגון: שפת הסימנים, דיבור בעזרת מחשב ולוחות תקשורת.

האם קלינאות תקשורת היא אכן שיטת טיפול שעובדת?

התשובה היא כן, קלינאות תקשורת הוכחה כשיטת טיפול יעילה שעזרה לכמות עצומה של אנשים בכל רחבי העולם לשפר את מיומנויות התקשורת והשפה שלהם.
לא קיימת הגדרה ספציפית להצלחה במסגרת תהליכי קלינאות תקשורת. אנו ממליצים לכם להתייעץ עם ספק שירותי הבריאות שלכם או עם קלינאי תקשורת על הגדרת יעדים המתאימים לצרכים הספציפיים שלכם.

מהם היתרונות של קלינאות תקשורת?

קלינאות תקשורת הינה שיטת טיפול המציעה יתרונות רבים ומגוונים. ריכזנו עבורכם מידע בנוגע לחלק מן היתרונות הבולטים ביותר של קלינאות תקשורת:

שיפור תחושת הערכה עצמית.
הגברת העצמאות.
שיפור היכולת להבין ולהביע מחשבות, רגשות ורעיונות.
שיפור המוכנות של ילדים צעירים לבית הספר.
הענקת כישורי שפה בשלבים מוקדמים.
שיפור של איכות החיים.

במשך כמה זמן יש לגשת לטיפולי קלינאות תקשורת?

הצרכים של כל אחד ואחת מאיתנו הם ספציפיים וייחודיים. חלק מהפרעות הדיבור משתפרות ככל שעובר הזמן, לעומת זאת ישנן הפרעות דיבור אשר מצריכות תהליך טיפול של מספר שנים. במידה ומצב בריאותי מסוים גרם להפרעות הדיבור שלכם, כישורי השפה והדיבור שלכם עשויים להשתפר ככל שתתאוששו מן הבעיה הבסיסית שהובילה להפרעות דיבור.
משך הזמן בו תצטרכו לגשת לטיפולי קלינאות תקשורת תלוי בדברים הבאים:

הגיל שלכם.
הסוג של הפרעת הדיבור ממנה אתם סובלים.
באיזה חומרה הפרעת הדיבור משפיעה על יכולות התקשורת שלכם.
אם אתם צריכים להתאושש ממצב בריאותי בסיסי.
התדירות בה אתם מגיעים לטיפולי קלינאות תקשורת.

מתי עליי לפגוש את הרופא שלי?

אנו ממליצים לכם לבקר אצל הרופא שלכם ברגע שאתם מתחילים להרגיש שמשהו משפיע על היכולת שלכם לדבר, לשמוע או לתקשר עם אחרים. בקרו אצל הרופא במידה ואתם חושבים כי הילד שלכם חווה קשיים בשפה או בהבנה. חלק מסימני האזהרה הנפוצים ביותר אשר מעידים כי ילד עשוי לסבול מהפרעת תקשורת הם:

הילד מדבר פחות מן הרגיל או לעיתים רחוקות.
הילד המתקשה להשתמש במילים.
הילד מתקשה להבין משפטים פשוטים.
הילד חווה תסכול במהירות במקרים בהם הוא מנסה לדבר, לקרוא או להאזין לאדם אחר.

Related Posts