8 טיפים קטנים וגאוניים לסטודנטים
האם אי פעם לצא לכם להרגיש כי הרגלי הלימוד שלכם הם פשוט לא יעילים עבורכם? האם אתם תוהים לעצמכם לא מעט במהלך הלמידה מה אתם יכולים לעשות על מנת להצליח יותר בכיתה ובבחינות? תלמידים רבים מבינים שהרגלי הלימוד אליהם הם התרגלו בתיכון אינם יעילים במיוחד באוניברסיטאות ובמכללות השונות. הסיבה לכך היא מובנת, שכן המכללה שונה בתכלית מהתיכון. המרצים אשר מעבירים את השיעורים פחות מעורבים באופן אישי, השיעורים גדולים יותר, הבחינות קשות יותר, הקריאה אינטנסיבית יותר והשיעורים הרבה יותר קפדניים. אין הדבר אומר כי משהו לא בסדר איתכם, זה רק אומר שאתם צריכים להכיר וללמוד כמה מיומנויות לימוד יעילות יותר. במאמר זה ריכזנו עבורכם 8 טיפים גאוניים שיהפכו את תהליך הלמידה שלכם ליעיל יותר פי כמה וכמה.
קריאה בלבד היא אינה למידה
אם אתם פשוט קוראים את חומר הלימוד, הערות וטקסטים שונים שוב ושוב, אתם לא באמת מתעסקים בצורה פעילה בחומר. אתם פשוט קוראים מחדש את החומר. רק לקרוא את החומר לא יעזור לכם לזכור בצורה טובה ולמעשה קריאה חוזרת מובילה לשכחה די מהירה.
התייחסו לקריאה כאל שלב חשוב בלימוד מקדים, אך למידה איכותית של מידע מחייבת עיסוק פעיל בחומר. מעורבות פעילה היא תהליך של בניית משמעות מטקסט הכולל יצירת קשרים להרצאות, יצירת דוגמאות ועוד. לימוד פעיל אינו אומר הדגשה או סימון של טקסטים, קריאה חוזרת או שינון. למרות שפעילויות אלו עשויות לעזור לכם לשמור על המעורבות שלכם במשימה, הן אינן נחשבות לטכניקות לימוד אקטיביות והן תורמות במידה נמוכה לשיפור הלמידה.
ריכזנו עבורכם מספר דוגמאות ללמידה אקטיבית:
צרו מדריכי לימוד בהתאם לנושאים שונים. נסחו שאלות ובעיות וכתבו תשובות מלאות משלכם. אפשרות נוספת היא ליצור חידון משלכם.
היפכו את עצמכם למורים. אמרו את המידע בקול ובמילים שלכם, כאילו אתם המרצים אשר מלמדים את הכיתה מושגים.
נסו להמציא דוגמאות שונות הקשורות לחוויות אישיות שעברתם בחייכם, זה יעזור לכם לזכור את החומר בצורה טובה יותר.
הכינו מפת מושגים או דיאגרמה אשר מסבירה את חומר הלימוד.
לימדו במונחים של שאלה, הוכחות ומסקנות – מהי השאלה אותה מעלה המחבר/המרצה? מהן ההוכחות אותן הוא מציג? ומהי המסקנה הסופית?
ארגון ותכנון יעזרו לכם ללמוד באופן פעיל את חומר הלימוד שלכם. בעת בה אתם לומדים למבחן, ארגנו תחילה את חומרי הלימוד שלכם ולאחר מכן התחילו את הסקירה הפעילה שלכם לפי נושאים.
הבינו את מחזור הלמידה
שיטת מחזור הלמידה אשר פותחה על ידי פרנק כריסטוס מפרקת את תהליך הלימוד למספר חלקים שונים: תצוגה מקדימה, השתתפות בשיעור, סקירה, לימוד ובדיקת ההבנה שלנו. אף על פי שכל אחד מן השלבים עשוי להיראות לכם מובן מאליו כאשר אתם מסתכלים עליו, ישנם סטודנטים רבים אשר מנסים לקצר את דרך הלמידה ובכך הם מחמיצים את ההזדמנות ללמידה איכותית ויעילה.
לצורך הדוגמא, סטודנטים רבים מוותרים על קריאה לפני השיעור מאחר והמרצה מכסה את אותו החומר במהלך השיעור. בעקבות כך אותם סטודנטים מפספסים הזדמנות מרכזית ללמוד בשתי דרכים שונות ( קריאה ולאחר מכן הקשבה ) ואינם מפיקים תועלת מהחזרה על החומר ומהתרגול המתקבל כתוצאה מקריאה מקדימה של החומר והשתתפות בשיעור. כאשר אתם תבינו את החשיבות של כל שלב במחזור הלמידה יהיה לכם הרבה יותר חשוב לעבור על כל שלב בצורה מקיפה כדי לא לפספס הזדמנויות ללמוד בצורה יעילה.
למדו יחד עם קבוצת למידה
אתם יכולים לנהל חיי למידה וללמוד במקביל – היפגשו עם החברים שלכם ללימודים, שתפו אחד את השני ברעיוניות שונים ובחנו אחד את השני. באופן הזה יכול להיות כי תקבלו נקודת מבט חדשה על נושא מסוים או שמא תמצאו דרך יעילה וטובה יותר לגשת לנושא כזה או אחר. כיום אין צורך לצאת מהבית כדי ללמוד בקבוצה, אתם יכולים ללמוד בצורה מקוונת.
דאגו להזין את המוח שלכם ולשמור על הבריאות
הקפידו לאכול מזון בריא ומזין. חלק מן המזונות היעילים המוח כוללים: אגוזים, דגים, אוכמניות ועוד. הקפידו על שינה מספקת והשתדלו להקפיד על שגרה של פעילות גופנית.
בנוסף על כך, חמצן עוזר לנו להתרכז ולזכור בצורה טובה יותר, כך שאם אתם מרגישים חסרי ריכוז צאו להפסקה קצרה ונשמו אוויר צח.
סמכו על האינסטינקטים שלכם
אם אתם נמצאים תחת לחץ במהלך בחינה, אל תנסו לנחש פעמיים את התשובה לשאלה מסוימת. ברוב המוחלט של המקרים, התשובה הראשונה עליה חושבים היא גם התשובה הנכונה. אם אתם ממש לא בטוחים בעצמכם סמנו את השאלה וחזרו אליה לאחר שתפתרו את יתר השאלות בבחינה.
דעו מהו מרחב הלמידה המתאים לכם
כל אחד מאיתנו הוא שונה. חלק מהסטודנטים יעדיפו ללמוד תוך כדי שהם מאזינים למוזיקה שהם אוהבים ואחרים יעדיפו ללמוד בשקט מוחלט. נסו להבין מהי האווירה האידיאלית עבורכם ללמידה.
במידה ואתם אנשים אשר נהנים מגיוון, נסו לגוון במרחבי הלימוד שלכם.
עבדו עם לוח זמנים
טיפ זה נחשב לאחד הטיפים הנפוצים ביותר בו רוב הסטודנטים עושים שימוש. תכנון הוא אחד הטיפים הטובים ביותר שתוכלו לקבל. תכננו את השבוע שלכם, תכננו את כל היום שלכם ואפילו תכננו את השעה האחרונה ללימודים. המוח שלכם הופך ליותר פרודוקטיבי כאשר הוא יודע מה בדיוק צריך לעשות ולכמה זמן. נסו לעשות ניסוי במשך שבוע אחד עם לוחות זמנים שונים ובדקו איזה מהם הוא המתאים לכם ביותר. איזו תוכנית או לוח זמנים הופכים אתכם ליותר פרודוקטיבים. היצמדו ללוח הזמנים שלכם ותוך זמן קצר אתם כבר תבחינו בתוצאות.
רשמו לעצמכם הערות
אין ספק כי רישום הערות נחשב לאחד הטיפים היעילים ביותר בו עושים שימוש סטודנטים רבים בכל רחבי העולם. רשמו הערות בנוגע לכל נושא עליו אתם לומדים בכיתה או במקום אחר. עיברו על ההערות שרשמתם בכיתה רגעים ספורים לאחר שנגמר השיעור. הערות עוזרות להבהיר את נושא הלימוד בצורה משמעותית וכתוצאה מכך אתם יכולים לחסוך זמן רב.
כאשר אתם רושמים הערות במהלך השיעור אתם למעשה מקשיבים למרצה שלכם בצורה אקטיבית. בעת בה אתם עוסקים בנושא מסוים בכיתה שלכם ומטילים בו ספק ההבנה שלכם באותו נושא נעשית הרבה יותר טובה, כמו כן רישום הערות עוזר לקלוט את הנושא הנלמד בצורה מהירה יותר כאשר עוברים על הנושא לאחר השיעור.
תוכלו להשתמש בעטים צבעוניים על מנת להדגיש את ההערות אותן אתם רושמים. אל תהססו לעשות שימוש בתרשימי זרימה, כרטיסי זיכרון, כרטיסיות או כל דבר אחר שיכול לספק לזיכרון שלכם תמיכה ויזואלית ללמידה.
דרך נוספת בה תוכלו לעשות שימוש היא הקלטת הערות באמצעות המכשיר הסלולרי שלכם, תוכלו להאזין להערות כאשר אתם נוהגים, מבצעים פעילות גופנית או טרם אתם הולכים לישון.